Klaar voor quotumloos bietentijdperk

Cosun verwacht voor de komende twee jaar relatief lage suikeromzetten. Na 2017 ziet de coöperatie volop perspectief voor een goede marktpositie van de Nederlands suikersector in vooral Europa.

Voor de teelt van suikerbieten komend seizoen is voor ruim 71.000 hectare aan zaaizaad uitgegeven. Het areaal komt daarmee weer op het niveau van twee jaar geleden. Voor 2017 gaat Cosun uit van een areaaluitbreiding van 20 procent tot zo'n 88.000 hectare.
Het grotere areaal is volgens bestuursvoorzitter Dirk de Lugt vrijwel helemaal gebaseerd op het overschakelen van de raffinage van rietsuiker door Suiker Unie op alleen nog de verwerking van suikerbieten.
'Vanwege internationale afspraken hebben we afgelopen jaren boven op ons quotum ruwe rietsuiker uit ontwikkelingslanden kunnen verwerken en afzetten op de voedingsmarkt in Europa. Daarmee hebben we marktaandeel weten op te bouwen in onder meer Engeland en Italië. Die landen kunnen we vanaf 2017 beleveren met bietsuiker en daarvoor is extra aanvoer nodig.'
Tijdens de presentatie van de suikerprijzen vorige week bij Cosun in Breda waarschuwden De Lugt en directievoorzitter Robert Smith dat de lage suikerprijzen nog zeker een jaar aanhouden.
'Op de wereldmarkt is nu wel sprake van enig herstel. Maar wij hebben voor 2016 al veel contracten moeten afsluiten. De verwachting is daarom dat we volgend jaar opnieuw een bietenprijs zullen uitkeren op een niveau tussen 40 en 50 euro per ton', aldus De Lugt.

Marktpositie houden

De bestuursvoorzitter van de coöperatie legt uit dat vooral in West-Europa veel suiker op contract al een jaar vooruit wordt verkocht. 'Dat is nu minder gunstig gezien de marktontwikkeling. Wel zorgen de contracten ervoor dat we marktpositie houden.'
Smith stelt dat Cosun verwacht dat voor de jaren 2016 en 2017 de omzet stabiel blijft, maar dat het aandeel suiker daarin lager is dan normaal. 'Wij gaan ervan uit dat in beide overgangsjaren de lagere omzet van suiker voor een belangrijk deel wordt gecompenseerd door de overige activiteiten binnen de coöperatie.'
Voor de periode na 2017 is Cosun positief over de mogelijkheden op de suikermarkt, al erkent Smith wel dat het voor een deel ook kijken is in een glazen bol. 'Zoals het er nu uitziet, zal het verdwijnen van het suikerquotum in Europa een sanering in de suikersector teweegbrengen. Waarschijnlijk vallen diverse zwakkere spelers af en alleen sterke spelers, zoals Suiker Unie, zullen in staat zijn uit te breiden.'
Met een lagere productie, groei van de consumptie wereldwijd met 2,5 procent, lagere voorraden in Europa en het handhaven van een beperkt niveau aan importheffingen moet het volgens Cosun mogelijk zijn om voet aan de grond te houden op de suikermarkt.
'We verwachten dan een betere prijsvorming. Verder zijn we continu bezig om de verwerking te optimaliseren en de energiekosten te verlagen. Daardoor zijn we ook op kostprijs uiterst concurrerend', verklaart Smith.
Het investeringsprogramma dat Cosun enkele jaren geleden startte om zich voor te bereiden op de periode na 2017 is bijna afgerond, stelt De Lugt. 'De komende periode investeren we op de verwerkingslocaties in elk geval nog in de washuizen en verder wordt zowel in Vierverlaten als in Dinteloord een derde diksaptank gebouwd. Als dit programma is afgerond, moet het mogelijk zijn om per locatie 28.000 ton suikerbieten per dag te verwerken.'
Op basis van deze verwerkingscapaciteit verwacht Cosun niet dat het areaal suikerbieten in Nederland verder zal toenemen dan 100.000 hectare. 'Een areaal van 140.000 hectare, zoals twintig jaar geleden, is geen optie. Daarvoor hebben we op onze verwerkingslocaties niet voldoende capaciteit', verzekert de bestuursvoorzitter.

Langere campagnes

Volgens De Lugt is het geen optie om veel langere campagnes te gaan draaien dan 120 dagen. 'Verder opschuiven zorgt voor meer risico's bij de oogst en de bewaring van suikerbieten.' Winst in de suikerproductie wordt vooral gerealiseerd door de oogst van meer tonnen suiker van een hectare, voorspelt hij. De doelstelling van Cosun is om in 2020 gemiddeld 16,2 ton suiker per hectare te produceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer