Suiker+Unie+adviseert+ruime+uitzaai
Nieuws
© Wim van Vossen

Suiker Unie adviseert ruime uitzaai

Voor de toewijzing van de leveringsrechten vanaf 2017 adviseert Suiker Unie bietentelers nogmaals om de suikerbieten komend seizoen ruim uit te zaaien.

De agrarische dienst van Suiker Unie meldt dat het volleveren van de toewijzing voor 2016 van belang is voor de opbouw van leveringsrechten.

De hoeveelheid leveringsrechten per teler is afhankelijk van de geleverde volumes in de jaren 2014 tot en met 2016. Volgens Suiker Unie is het beter om het areaal naar boven af te ronden dan te krap te zaaien.

20 procent groter areaal

De toewijzing komt voor komend seizoen overeen met het jaar 2014. Suiker Unie gaat ervan uit dat het areaal suikerbieten ten opzichte van afgelopen jaar met 20 procent toeneemt.

De agrarische dienst wijst erop dat meer dan 400 telers in de campagne van 2015 niet genoeg suikerbieten hebben kunnen leveren. Deze telers verliezen daarmee een stuk van hun leveringsrechten vanaf 2017. En dat is jammer, aldus Suiker Unie.

Kostendekking

Een ruimere uitzaai leidt mogelijk tot meer surplusbieten, maar Suiker Unie rekent voor dat met een prijs van 25 euro per ton de kostendekking van de extra geleverde bieten redelijk is.

Deze optie is volgens de fabrikant beter dan leveringsrechten met een marktwaarde die nu nog oplopen tot zo'n 100 euro per ton bieten mis te lopen.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer