Zondag+drukt+Valentijnverkoop
Nieuws
© FloraHolland

Zondag drukt Valentijnverkoop

De verkoop van bloemen en planten voor Valentijn wordt getemperd doordat het feest op een zondag valt, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De afzet is daarom dit jaar vergelijkbaar met die van 2015, toen het samenvallen van de feestdag met Carnaval de Valentijnverkoop drukte.

'Hoewel veel winkels door de 24-uureconomie ook op zondag open zijn, lijkt de combinatie van die dag met Valentijn de bloemenverkoop niet te stimuleren', stelt de VGB.

Voorzichtig

'Onze klanten hebben gekeken hoe hun afzet bij vorige vieringen van Valentijn op zondag was en werden daardoor kennelijk toch een beetje voorzichtig met hun inkoop', zegt directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen in Aalsmeer.

Bloemenbesteldienst Fleurop in Duitsland, de grootste Nederlandse exportmarkt, verwacht 20 procent minder af te zetten dan wanneer Valentijn op een andere dag zou vallen, weten lijnrijders (rechtsreeks aan detaillisten leverende grossiers) te vertellen.

Prijzen

De VGB zegt dat er nauwelijks extreem hoge prijzen zijn gerealiseerd dit jaar.

De meeste soorten waren wel duurder dan anders, maar bereikten deze week geen aan Valentijn gerelateerd topniveau. Zelfs op woensdag, toen een Valentijn prijsniveau werd verwacht, bleef dat voor veel soorten achterwege.

De prijzen op de veiling zijn voor Valentijn ook min of meer redelijk door een forse aanvoer, zeggen handelaren. Extreme prijzen werden genoteerd voor extra lange, rode rozen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer