VGB: Carnaval drukt bloemenafzet Valentijn

Dat Valentijn zaterdag samenvalt met Carnaval, leidt tot verminderde verkoop van bloemen, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

VGB%3A+Carnaval+drukt+bloemenafzet+Valentijn
© FloraHolland

De invloed van Carnaval is niet overal even sterk. 'Het is een plaatselijk of regionaal fenomeen', constateert verkoper Arie-Maarten Piet van exporteur DGI.

Daardoor heeft de ene exporteur er meer last van dan de andere, afhankelijk van de landen en streken waar hij levert. Ook vakanties in diverse afzetgebieden temperen volgens handelaren de vraag.

Lager prijzen

Dutch Flower Group (DFG), met enkele tientallen bedrijven het grootste exportconcern , meldt dat het prijsniveau iets lager is dan vorig jaar in de week van het liefdesfeest. 'Maar wij zijn niet ontevreden over de orders van zowel retailers als importerende groothandel', zegt woordvoerder Marcel Zandvliet. Hij verwacht niet méér dan vorig jaar te verkopen, maar qua volume ongeveer gelijk te blijven.

Volgens handelaren worden de gemiddelde prijzen van vorig jaar niet gehaald. Dit komt door de grote aanvoer en trage vraag.

'Tamme Valentijn'

'Het is een tammere Valentijn', zegt directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen. 'Bloemisten zijn bang te veel over te houden voor de maandag, als het prijspeil toch lager is dan in de Valentijnweek.'

Op extra export naar Rusland wordt nauwelijks gerekend door de devaluatie van de roebel.

Rode tulpen

Naast rode rozen, traditioneel het belangrijkste product voor Valentijn, raken de laatste jaren ook andere producten meer in zwang. Vooral de goedkopere rode tulpen doen het goed en daarnaast komen andere soorten en tinten, zoals roze, in beeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer