Boerenbedrijf nog financierbaar in 2030?

In voorbereiding op de ledendag van LTO Noord Zuid-Holland op 1 maart leggen Nieuwe Oogst en Foodlog wekelijks een stelling voor aan hun lezers. Dit keer gaat het over de financierbaarheid van het grondgebonden boerenbedrijf.

Boerenbedrijf+nog+financierbaar+in+2030%3F
© LTO Noord


Omdat boeren doorgaans prijsnemers zijn, hebben hun bedrijven geen goodwill. De overname van een boerenbedrijf is daarom volledig afhankelijk van de balans van de potentiële koper.

Die moet na de aankoop nog voldoende eigen vermogen hebben om niet onderuit te gaan in slechte jaren.

Uitgeholde balansen

Boeren die hun bedrijven over willen doen, komen door deze financiële logica in de knel. Hun zonen en dochters hebben zelden eigen geld. Dat betekent dat ze alleen kunnen verkopen aan grotere boeren met een gezond eigen vermogen.

De ‘opkopers’ moeten bovendien hun nieuwe aankopen kunnen aflossen met het geld dat ze in de goede jaren verdienen. Lukt dat niet, dan hollen ze de balans uit.

Verdeling van de erfenis

Banken zullen op zeker moment een streep trekken, omdat ze niet het risico willen lopen zelf boer te moeten worden. Dat gebeurt als te veel overnemers hun balansverhoudingen laten verslechteren.

Als deze trend klopt voor grondgebonden Nederlandse boerenbedrijven, komt hun financierbaarheid in het gedrang. Veel ouders moeten de komende twintig jaar hun bedrijven overdragen.

Zij kunnen hun zoons en dochters moeilijk hun deel in de erfenis onthouden ten gunste van het kind dat het bedrijf wil voorzetten. Toch dwingt de financieringslogica af dat ze een deel van hun vermogen in het bedrijf moeten laten zitten om de overname betaalbaar te houden.

De stelling:


De financierbaarheid van grondgebonden boerenbedrijven neemt zienderogen af.

Klik door naar de poll op Foodlog en laat daar weten of je het met de stelling (on)eens bent. Reageren mag ook!

Foodlog en Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer