40+miljoen+voor+landbouw+Groningen%2DDrenthe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

40 miljoen voor landbouw Groningen-Drenthe

Via het derde Europees programma voor plattelandsontwikkeling (POP3) is de komende vijf jaar 40 miljoen euro beschikbaar voor innovatie en versterking van de landbouw in Groningen en Drenthe. Dat maakten landbouwgedeputeerden Henk Staghouwer en Henk Jumelet van beide provincies dinsdag bekend.

De eerste tranche van twee regelingen die onder het meerjarenprogramma POP3 vallen, is goed voor zo'n 10 miljoen euro. Dat geld gaat naar de landbouw in de Veenkoloniën.

De eerste regeling is bedoeld om de boeren daar te ondersteunen met trainingen, workshops en coaching op het gebied van verbetering van de bodemvruchtbaarheid, de waterkwaliteit of de productiviteit van de gewassen. Hiervoor is 2,35 miljoen euro beschikbaar.

Innovatie

Voor de andere regeling ligt 7,5 miljoen euro klaar voor innovatie en verbetering van onderlinge samenwerking in de Veenkoloniën. Later volgen nog regelingen voor andere gebieden en aandachtsterreinen. Naast landbouw zijn dat de aandachtsterreinen natuur, water en sociaal-economische ontwikkeling.

Boeren, coöperaties en landbouworganisaties kunnen inschrijven op de nu gepresenteerde regelingen. Dat gebeurt op basis van cofinanciering. Dat betekent dat de helft van de kosten wordt gedragen door de overheid, de andere helft moet het landbouwbedrijfsleven zelf inleggen.

Compensatie

Volgens Staghouwer en Jumelet moeten de regelingen die nu gaan lopen, bijdragen aan betere productiemethoden en producten. Die moeten het wegvallen van Europese inkomensondersteuning en zetmeelpremie in de Veenkoloniën deels compenseren.

Onder POP2 werd de afgelopen vijf jaar al 5 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en kennisvergroting in de Veenkoloniën. Dat was om de boeren daar te helpen met de voorbereiding op de aanpassingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer