Utrecht krijgt 40 miljoen voor platteland

Provincie Utrecht krijgt uit Brussel 40 miljoen euro uit het derde Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). 'Dit biedt mooie kansen voor agrarisch natuurbeheer en innovatie in de agrarische sector', meldt de provincie.

Utrecht+krijgt+40+miljoen+voor+platteland
© Wikimedia


Het geld wordt de komende jaren ingezet voor het in stand houden van natuur- en landschapswaarden door boeren, voor schoner water in sloten en andere oppervlaktewateren, voor landinrichting en voor innovatieve en duurzame toepassingen in de bedrijfsvoering van boeren en in het bijzonder de jonge boeren.

Ook de plattelandsontwikkeling van onderaf (Leader) krijgt met het geld een nieuwe impuls, aldus provincie Utrecht. Het gaat dan om projecten die vanuit plattelandsondernemers ontstaan en die bijdragen aan de vitaliteit en kwaliteit van het landelijk gebied.

Utrecht wil met het geld ook meer aandacht geven aan een goede verbinding tussen stad en land.

POP3

POP3 is een landelijk programma dat door twaalf provincies en het ministerie van Economische Zaken wordt uitgevoerd in samenwerking met de waterschappen. Het wordt gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Elfpro).

Daartegenover staat een verplichte cofinanciering van 40 miljoen euro vanuit de provincie en waterschappen. Dat betekent dat er 80 miljoen beschikbaar is.

Wel is het zo dat de EU-middelen uit POP3 bestemd voor agrarisch natuurbeheer worden gefinancierd met middelen die via het natuurakkoord van het Rijk naar de provincies zijn gekomen. Ze worden daarmee wel ingezet in het landelijk gebied, maar waren ook al eerder ‘beschikbaar’ voor het landelijk gebied.

Naast de provincie gaan ook de waterschappen en de gemeenten zorgen voor een deel van de cofinanciering. De provincie zelf draagt dus maar een deel van de cofinanciering bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer