Nog obstakels in project ChemBeet

Het project ChemBeet voor het fermenteren van suikermoleculen tot waardevolle moleculen op de testlocatie van Acrres in Lelystad blijkt uitdagender dan gedacht.

Nog+obstakels+in+project+ChemBeet
© Nieuwe Oogst

Dit meldt onderzoeker Chris de Visser van Wageningen UR op de website van de landbouwuniversiteit.

'Bij de raffinage van suikerbieten op vrij grote schaal lopen we tegen problemen aan die we in het lab niet tegenkomen', aldus De Visser. De problemen hebben onder meer te maken met de viscositeit van het organisch materiaal.

Direct processing

ChemBeet is een project waarin Wageningen UR via Acrres samenwerkt met partners uit het bedrijfsleven. De verwerking vindt plaats via het zogeheten Betaprocess ofwel de direct processing van suikerbieten.

Deze methode is gepatenteerd door het bedrijf Dutch Sustainable Development. Basis is de totale verwerking van de suikerbiet door een interne explosie waarbij de cellen van de suikerbiet volledig worden opengelegd en direct toegankelijk zijn voor micro-organismen.

Viscositeit

De viscositeit van het organisch materiaal zorgt volgens De Visser ervoor dat de fermentor niet optimaal functioneert, waardoor de fermentatie niet goed genoeg op gang komt. 'Het is gelukkig niet onoverkomelijk, we zijn druk bezig om een oplossing te vinden.'

De demofabriek voor ChemBeet heeft afgelopen jaar in juli en augustus gedraaid volgens het principe van Betaprocess. De fabriek kan naast suikerbieten ook maïs verwerken tot met name bioethanol.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer