Suikerbieten verwerken na interne explosie

De fabriek om op demoschaal uit suikerbieten via de Betaprocess-technologie bioethanol te winnen op het terrein bij het Bioscience Center in Lelystad is bijna klaar om op te starten.

Suikerbieten+verwerken+na+interne+explosie
© Nieuwe Oogst

Het is de bedoeling dat de fabriek in juli en augustus volledig operationeel is. Vandaag was er in een Lelystad een kennisbijeenkomst om een toelichting te geven op het project ChemBeet.

De raffinage van suikerbieten tot bioethanol is onderdeel van het project waarin Wageningen UR via Acrres samenwerkt met enkele partners uit het bedrijfsleven. De vernieuwing is dat de verwerking plaatsvindt via het Betaprocess ofwel de direct processing van suikerbieten.

Interne explosie

Deze methode is gepatenteerd door het bedrijf Dutch Sustainable Development. Basis is de totale verwerking van de suikerbiet door een interne explosie waarbij de cellen van de suikerbiet volledig worden opengelegd.

'Het principe is dat via deze technologie de maximale hoeveelheid suiker uit suikerbieten zo efficiënt mogelijk kan worden omgezet in eerste instantie in bioethanol en later mogelijk in andere producten die interessant zijn voor de chemische industrie', aldus WUR-onderzoeker Chris de Visser.

Ook maïs als grondstof

De Visser vertelt dat de capaciteit van de demofabriek goed is voor een productie van maximaal 150.000 kuub bioethanol per jaar. Als grondstof kan naast suikerbieten ook maïs worden gebruikt.

Komend jaar moet in het project ChemBeet duidelijk worden of via Betaprocess een stabiele productie van bio-ethanol mogelijk is. Ook willen de onderzoekers duidelijk krijgen of er een rendabel businessmodel is om deze technologie voor de productie van chemicaliën uit suikerbieten op grotere schaal toe te passen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer