Malmstr%C3%B6m%3A+oog+voor+zorg+agrarische+sector
Nieuws
© Europese Commissie

Malmström: oog voor zorg agrarische sector

Ook na het afsluiten van een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU zullen gmo-producten niet zomaar in Europa op de markt worden gebracht. Dat zegt EU Handelscommissaris Cecilia Malmström.

LTO Nederland sprak vanmorgen in Amsterdam uitgebreid met Malmström over de verschillende handelsverdragen die de EU momenteel uit onderhandelt. Namens LTO deed Kees Romijn het woord.

Hij bevestigde dat LTO in principe voor handelsverdragen is. Dat betekent niet dat er geen zorgpunten zijn die aandacht behoeven, bijvoorbeeld over TTIP.

Oog voor zorgen

De Europese Commmissie heeft oog voor die zorgen, reageerde de Handelscommissaris. Op een vraag van Romijn of door TTIP de grenzen wijd open gaan voor gmo-producten, antwoordde ze ontkennend.

'De goedkeuring van die producten zal altijd via de Europese voedselautoriteit EFSA moeten', aldus Malmström. 'Zoals nu ook het geval is.'

Nog dit jaar

Malmström was in Nederland vanwege de informele Raad van Handelsministers. Uit de raadsconclusies blijkt dat de EU en de Verenigde Staten er op inzetten om nog dit jaar tot een TTIP akkoord te komen.

LTO schat overigens in dat dat niet gaat lukken. Met name over de agrarische hoofdstukken in TTIP moet nog onderhandeld worden. Een akkoord lijkt niet binnen handbereik.

Tariefquota

Malmström kon wel bevestigen dat gesproken wordt over het instellen van zogenaamde tariefquota voor producten als pluimvee- en varkensvlees en zuivel. Daarmee leggen de onderhandelingspartners vast hoeveel product er verhandeld mag worden.

Malmström riep op om verder te kijken dan TTIP. 'Ik onderhandel over nog 19 andere verdragen, van Japan tot Zuid Amerika. Daar hoor ik nooit iemand over.'

Praten met Rusland

Romijn riep de Handelscommissaris op om snel te komen tot een deal met Rusland over de heropening van die markt voor agrarische producten. 'Nu betalen boeren en tuinders de prijs voor geopolitiek waar niemand beter van wordt. Het is hoog nodig dat deze markt snel weer open gaat, desnoods via een bilateraal akkoord tussen Nederland en Rusland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer