Drie bietenrassen goed voor helft areaal

Isabella KWS, Florena KWS en BTS 990 zijn voor de teelt van 2016 de drie grootste suikerbietenrassen.

Drie+bietenrassen+goed+voor+helft+areaal
© Han Reindsen

Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van 49 procent. De acht nieuwe bietenrassen hebben samen een marktaandeel van circa 20 procent.

'De top 3 van suikerbietenrassen is geen verrassing. Isabella KWS is al een paar jaar het grootste ras. Het is een goed ras in het rhizoctonia-segment', zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

Marktaandelen

Isabelle KWS is dit jaar goed voor een marktaandeel van 19 procent. Florena KWS staat met een marktaandeel van 16 procent op een tweede plek. BTS 990 heeft dit jaar een marktaandeel van 14 procent.

Uit de cijfers van Suiker Unie blijkt dat opnieuw meer telers kiezen voor rassen die resistent zijn tegen het bietencysteaaltje (bca). Het segment van bca-resistente rassen is in totaal goed voor 40 procent van het areaal.

Nieuwe rassen

Op de Aanbevelende Rassenlijst staan dit jaar acht nieuwe suikerbietenrassen. Samen zijn ze goed voor een markt aandeel van zo'n 20 procent.

Vulcania KWS scoort van de nieuwe rassen het beste met een marktaandeel van 7 procent. Het ras staat daarmee op plek 4 in de lijst van grootste rassen.

Op dit moment denkt Sikken dat het areaal suikerbieten in Nederland dit jaar uitkomt tussen de 70.000 en 75.000 hectare. 'Gelijk of iets onder het areaal van 2014.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer