D66%3A+Nederland+laat+natuur+verwateren
Nieuws
© Europese Unie

D66: Nederland laat natuur verwateren

Het Europees Parlement heeft zich bijna unaniem tegen de pogingen van het Nederlandse kabinet gekeerd om de Europese natuurwetten te laten verwateren. Dat stelt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

De wetten worden momenteel tegen het licht gehouden. Zowel de vorige als de huidige coalitie tracht al jaren deze gelegenheid aan te grijpen de wetten af te zwakken, stelt Gerbrandy.

De D66-politicus heeft zich vanaf het begin hier tegen verzet. 'De Europese natuurwetgeving is een van de grootste successen van Europa. Indien goed uitgevoerd en gehandhaafd zijn ze een garantie voor rijke natuur met veel biodiversiteit. Verwateren zou een historische vergissing zijn.'

Achteruitgang

Volgens Gerbrandy kijkt natuurminnend Europa al jaren met enige vrees naar het Nederlands voorzitterschap. In eerste instantie werd vanuit het kabinet hard ingezet op het afzwakken van de vogel- en habitatrichtlijnen.

Nadat landen als Duitsland, Frankrijk, Polen en Luxemburg zich uitspraken tegen het openbreken van de natuurwetten, begon Nederland langzaam bakzeil te halen, stelt de Europarlementariër.

Bizar

'Nu heeft het parlement zich ook duidelijk uitgesproken tegen het verzwakken van de richtlijnen. Het zou ook bizar zijn geweest', geeft Gerbrandy aan.

Uit de tussentijdse evaluatie van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2010-2020 blijkt dat Europa de doelen niet gaat halen. 'We zullen alles uit de kast moeten halen om de achteruitgang te stoppen en daar is sterke wettelijke bescherming essentieel bij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer