Rabobank%3A+herstel+varkensmarkt+fragiel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rabobank: herstel varkensmarkt fragiel

De start van 2016 bracht een 'voorzichtig herstel van de Nederlandse varkensmarkt'. Dit herstel is echter 'fragiel', want de markt stabiliseerde eind januari door de private opslagregeling.

Dat stelt de Rabobank in haar kwartaalbericht over de varkensmarkt. De besluitvorming in februari over deze regeling gaat de prijsontwikkeling bepalen in de varkensmarkt, stelt de Rabobank.

'De seizoensmatige stijging in het tweede kwartaal zal de prijzen enigszins ondersteunen. Dit zal echter onvoldoende zijn voor een positieve marge voor varkenshouders. Dit komt door de lage prijzen bij de start van dit jaar, de hoge kostenbelading en het voldoende aanbod van de wereldmarkt.'

Herstel

De Rabobank verwacht dat de wereldwijde markt voor varkensvlees in de komende maanden onder druk blijft. Het aanbod is ruim voldoende voor de gematigde ontwikkeling van de vraag.

Door de recordomvang van de varkensstapel en de sterke Amerikaanse dollar komt er relatief veel goedkoop varkensvlees uit de Verenigde Staten op de wereldmarkt. Ondanks de verwachte positieve ontwikkeling van de vraag uit China vertraagt dit het herstel van de markt.

Europese markt

De Rabobank denkt dat het herstel van de Europese markt in de komende maanden gematigd is. Los van het besluit over de private opslagregeling zal het herstel altijd langzaam verlopen.

Oorzaak hiervan is de druk op de varkensvleesconsumptie en de opgelopen vleesvoorraden in 2015. Daarnaast heeft de stevige concurrentie op de exportmarkten een negatieve impact op de exportprijzen.

Weer

 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  17° / 9°
  70 %
 • Maandag
  17° / 9°
  70 %
Meer weer