Ctgb+laat+drie+nieuwe+middelen+toe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ctgb laat drie nieuwe middelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe. Het gaat om DuPont Cielex, TMTD 98% Satec en FIDOX 800 EC.

Voor de middelen Vertimex Gold en Serenade SC is de toelating uitgebreid en voor Goltix WG en Calypso is het gebruiksvoorschrift aangepast. Voor vier gewasbeschermingsmiddelen is de toelating komen te vervallen en voor zes middelen is de toelating ingetrokken door de toelatinghouder.

Daarnaast is voor drie producten besloten tot intrekking van de toelating. Het gaat om de middelen Imaza 100, Fungaflor Rook, Azoxy HF en Rogor dimethoaat.

Nieuwe middelen

DuPont Cielex is een schimmelbestrijdingsmiddel dat gebruikt mag worden in winter- en zomertarwe, winter- en zomergerst, winter- en zomerrogge, triticale, spelt en haver.

TMTD 98% Satec is ook een schimmelbestrijdingsmiddel dat mag worden toegepast als binnentoepassing in de opkweek van komkommer.

FIDOX 800 EC is een onkruidbestrijdingsmiddel dat gebruik mag worden in de teelt van aardappelen, wintertarwe, wintergerst, winterrogge en triticale.

Uitbreiding middelen

De uitbreiding in de toelating voor Vertimec Gold betreft de toepassing als insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel in de teelt van boon met peul, vruchtgroenten van cucurbitaceae met eetbare schil, aubergine en de opkweek en onbelichte teelt van tomaat.

De toelating voor Serenade SC wordt nu uitgebreid met de toepassing als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt tomaat, paprika en aubergine onder glas en als schimmelbestrijdingsmiddel en bacteriebestrijdingsmiddel in diverse kleine toepassingen zoals cichorei, witlof, wouw, quinoa, sorghum, pitvruchten, steenvruchten, vruchtgroenten van cucurbitaceae, sluitkool, bloemkoolachtigen, asperge, bleekselderij en boomkwekerijgewassen.

Gebruiksvoorschrift

De wijziging van Goltix WG betreft het opnemen van een Laag Doserings Systeem in de bolbloemen- en bloembollenteelt en de teelt van pioenen en het verruimen van de reeds bestaande Laag Doserings Systeem toepassingen in lelie.

Calypso is een insectenbestrijdingsmiddel op basis van thiacloprid. Die stof komt op verschillende plaatsen voor in het oppervlaktewater in gehaltes die liggen boven de norm voor de Kaderrichtlijn Water. Het gebruik van Calypso in de teelt van boon met peul (onbedekte teelt) en boon zonder peul en in de containerteelt is daarom teruggetrokken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer