LTO houdt druk op toegang Russische markt

LTO Nederland blijft via meerdere kanalen actief om een einde te maken aan de Russische importstop van varkensvlees.Bij het ministerie van Economische Zaken is hier opnieuw aandacht voor gevraagd.

LTO+houdt+druk+op+toegang+Russische+markt
© nieuwe oogst

Dit terwijl ook via LTO-Bureau Brussel pogingen worden ondernomen om de grens weer te open te krijgen voor de export van Nederlandse varkensvleesproducten.

De export van varkensvlees valt formeel niet onder de boycot, daar er al vóór de boycot een importverbod bestond vanwege Afrikaanse varkenspest in een aantal Oost-Europese lidstaten.

'Als vlees gegarandeerd uit regio’s komt waar geen risico op besmetting van varkenspest bestaat, dan zou er toch beweging in moeten komen', zegt voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Onderhandelingen

Ook Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisaties van landbouworganisaties en coöperaties, dringt aan op gerichte onderhandelingen met Rusland. Als Nederland opnieuw toegang zou krijgen tot de Russische markt, zou dat de EU-afzetmarkt ontlasten.

LTO blijft benadrukken dat de kwaliteit van het Nederlandse varkensvlees goed is en er geen risico’s zijn voor verspreiding van ziekten. Eric Douma, voorzitter LTO varkenshouderij, denkt gebundelde kracht en actie op meer fronten tot resultaat kan leiden.

Export

Dat resultaat is volgens LTO hard nodig: van de jaarlijkse export van varkensvleesproducten ging voorheen bijna een kwart naar Rusland. Rusland overweegt om bilaterale afspraken te maken met landen die niet grenzen aan landen waar varkenspest nog voorkomt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer