Zorg om groei bio-varkens

De Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV) stuurde deze week een brief naar haar ketenpartners. Een oproep aan alle partijen om verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan een gelijkmatige, verantwoorde groei van de sector.

Ilona LesscherDe prijzen voor biologisch varkensvlees zijn erg goed door een grotere vraag dan aanbod. Voor gangbare varkenshouders blijkt dat een drijfveer zich te oriënteren op biologische varkenshouderij. Er is de laatste weken sprake van een meer dan normale belangstelling om om te schakelen.
Die situatie noemt VBV-voorzitter Jeroen Neimeijer positief. De zorg van zijn vereniging zit in het feit dat er varkenshouders bij zijn die niet uit kracht overstappen naar biologisch, maar uit kramp. ‘We willen de ketengedachte goed houden en bouwen aan een sterke biologische varkensketen, waarin alle ketenpartijen hun verantwoordelijkheid nemen.’
Neimeijer geeft aan dat de biologische varkensvleesketen verder wil groeien. ‘Hoe sterker de sector, des te beter kun je werken aan dierenwelzijn en imago.’ Afgaand op signalen uit de markt is er ruimte voor zo’n 10 procent groei.

Bewuste actie

De VBV verstuurde de brief begin deze week, vlak voor de start van de Bio-beurs in Zwolle. Daar waren woensdag en donderdag alle partijen uit de biologische varkensvleesketen aanwezig. De brief leverde volop stof tot praten. Een bewuste actie, geeft Neimeijer aan. Een beter moment om met alle betrokkenen in de keten in gesprek te komen is er niet.
De spanning zit in het feit, geeft Neimeijer aan, dat biologisch hot is en er vanuit instellingen en fondsen belangstelling is om te investeren in gangbare varkenshouderijbedrijven die willen omschakelen naar biologisch. De VBV krijgt signalen dat financieringscriteria te rooskleurig worden aangenomen.
Neimeijer doelt op aannames voor onder andere omschakelingskosten en voerwinsten in ondernemingsplannen van omschakelaars. ‘In de brief roepen wij erfbetreders met verstand van zaken op hun zuiverende werking te doen en daar kritisch op te zijn.’
Het is een lastige discussie, erkent Neimeijer. De biologische varkenshouderij wil en moet groeien, maar liefst met integere ondernemers. ‘Mensen waarvoor financiën niet de enige drijfveer zijn.’
‘Ons streven is dat consumenten op elk biologisch bedrijf op elk willekeurig moment moeten kunnen binnenstappen. Ieder bedrijf moet een visitekaartje voor de sector zijn. Transparant en met een eerlijk verhaal over hoe het in de keten werkt’, motiveert VBV-voorzitter Neimeijer de oproep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer