Netwerk lamsvlees wil groeien

Een van de activiteiten onder de hoede van Projecten LTO Noord is het netwerk ‘Lamsvlees, lekker dichtbij’. De deelnemende schapenhouders zoeken collega’s die mee willen doen. Hun ambitie is een landelijk dekkend netwerk te vormen van schapenhouders met huisverkoop, zodat elke burger lokaal laagdrempelig lamsvlees kan kopen.

Berrie Klein SworminkHet netwerk richt zich op eigen afzet van vlees. De deelnemers werken aan het verkopen van lamsvlees op hun eigen bedrijf en de wijze waarop zij als bedrijf zichtbaar zijn voor (potentiële) klanten. De groep telt momenteel tien deelnemers verspreid over het land. Deze schapenhouders werken met verschillende rassen. Hun bedrijven zijn ook zeer divers en variëren van hobbymatig tot professioneel.
Projectleider Yvette van Wichen van Projecten LTO Noord begeleidt de netwerkgroep. ‘Een gemeenschappelijke noemer voor alle netwerkdeelnemers is dat ze meer grip willen krijgen op de afzet van hun dieren’, vertelt ze. ‘De deelnemers willen door huisverkoop van lamsvlees de regie in de eigen keten houden.’
De groep komt eens per twee, drie maanden bijeen, steeds bij iemand anders op de boerderij, om informatie uit te wisselen.
Een gegeven waar de netwerkdeelnemers regelmatig tegenaan lopen, is dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks bekend is met lamsvlees.
‘We moeten mensen kennis laten maken met ons mooie product, voordat we het kunnen verkopen. Dat geldt zelfs voor collega-schapenhouders. Ze eten zelf eigenlijk nauwelijks lamsvlees’, zegt netwerkdeelneemster José Dood. Zij heeft samen met haar man een begrazingsbedrijf met heideschapen in Bornerbroek.

Sociale media

Het aanspreken van nieuwe consumenten proberen de leden van het netwerk onder meer te doen via onlineactiviteiten. Naast de gezamenlijke website www.lamsvleeslekkerdichtbij.nl zijn ze individueel druk met het profileren van hun bedrijven via sociale media als Facebook en Twitter. De schapenhouders volgden daarvoor een training.
Westerink: ‘Verkopen van vlees is heel wat anders dan het houden van dieren. Voor ons is het een nieuwe tak van sport waarbij er nog veel te leren valt.’
Naast promotieactiviteiten ondersteunen de netwerkleden elkaar bij productontwikkeling. ‘Zo hebben we recent lamsburgers en feestballen gelanceerd’, zegt deelnemer Esther van Kemp uit Arnhem.
De netwerkgroep streeft naar een landelijk netwerk van schapenhouders met huisverkoop. Om dat te bereiken zijn meer deelnemers nodig, liefst uit alle provincies. Wie mee wil doen aan het netwerk of meer informatie wil, kan terecht bij netwerkbegeleider Yvette van Wichen van Projecten LTO Noord via (06) 53723760 of yvwichen@projectenltonoord.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer