NAK is financieel gezond en laat telers meeprofiteren

Met een eigen vermogen van 12 miljoen euro en een solvabiliteit van 58 procent is keuringsdienst NAK financieel zeer gezond, concludeert NAK-directeur Eric Casteleijn. Voor een zaal met pootgoedtelers in Espel presenteerde Casteleijn de financiële resultaten van afgelopen jaar. De NAK sluit 2015 af met een klein positief resultaat van ruim 150.000 euro.
De omzet was lager dan begroot, maar dat was onder meer het gevolg van een korting van 25 procent op de PCR-toets voor de nacontrole. De keuringsdienst liep daardoor naar schatting 600.000 euro aan inkomsten mis.
De goede financiële resultaten schrijft Casteleijn toe aan het grote werkaanbod. Verder leveren onder meer de gecombineerde PCR-toets en de goedkopere certificering van pootgoed en zaaizaad structurele besparingen op.
Het eigen vermogen van de NAK is door de positieve resultaten van afgelopen jaren gestegen van 8 miljoen euro in 2011 tot ruim 12 miljoen euro. Vorig jaar besloot het bestuur van NAK om het eigen vermogen gedeeltelijk af te bouwen via een restitutie van 4,5 miljoen euro.
In 2015 is voor 2,8 miljoen euro aan creditnota’s uitgeschreven aan relaties die voor de restitutie in aanmerking komen. Komend jaar betreft de restitutie 1 miljoen euro en in 2017 wordt nog eens 700.000 euro uitgekeerd.
Het financiële resultaat voor 2016 begroot de NAK op een klein verlies. De keuringsdienst gaat daarbij opnieuw uit van een te keuren pootgoedareaal van 40.000 hectare. Voor pootgoed blijven de keuringstarieven voor het vierde jaar op rij gelijk. Ook blijft de korting op de nacontrole gehandhaafd. Voor zaaizaden stijgen de tarieven op basis van inflatiecorrectie met 1,2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer