NAK+financieel+zeer+gezond
Nieuws
© NAK

NAK financieel zeer gezond

Met een eigen vermogen van ruim 12 miljoen euro en een solvabiliteit van 58 procent is keuringsdienst NAK op dit moment financieel zeer gezond.

Dit meldde NAK-directeur Eric Casteleijn maandagavond op de eerste telersvergadering van de keuringsdienst in Espel.

Voor een zaal vol met pootgoedtelers presenteerde Casteleijn de financiële resultaten van afgelopen jaar. NAK sluit 2015 met een klein positief resultaat van ruim 150.000 euro.

Korting op nacontrole

De omzet van NAK was iets lager dan begroot, maar dat was onder meer het gevolg van een korting van 25 procent op de PCR-toets voor de nacontrole. De keuringsdienst liep daardoor naar schatting 600.000 euro aan inkomsten mis.

De goede financiële resultaten schrijft Casteleijn toe aan het grote werkaanbod voor de NAK. Verder leveren onder meer de gecombineerde PCR-toets en de goedkopere certificering van pootgoed en zaaizaad structurele besparingen op.

Restituties

Het eigen vermogen van NAK is door de positieve resultaten van afgelopen jaren gestegen van 8 miljoen euro in 2011 tot ruim 12 miljoen in 2015. Vorig jaar heeft het bestuur van NAK besloten om het eigen vermogen af te bouwen door een restitutie van 4,5 miljoen euro uit te keren aan de telers.

In 2015 is voor 2,8 miljoen euro aan creditnota's uitgeschreven aan relaties van NAK die voor de restitutie in aanmerking komen. Komend jaar betreft de restitutie 1 miljoen euro en in 2017 wordt nog eens 700.000 euro uitgekeerd aan de telers.

40.000 hectare pootgoed

Met inbegrip van de restitutie begroot NAK het financiële resultaat voor 2016 op een klein verlies. De keuringsdienst gaat daarbij opnieuw uit van een te keuren pootgoedareaal van 40.000 hectare.

Voor pootgoed blijven de keuringstarieven voor het vierde jaar op rij gelijk. Ook blijft de korting op de nacontrole gehandhaafd. Voor zaaizaden stijgen de keuringstarieven op basis van inflatiecorrectie met 1,2 procent.

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
Meer weer