Opmars brasiliense-bacterie in pootgoed

De hogere druk van bacterieziekten in aardappelpootgoed van dit seizoen is vooral toe te schrijven aan de brasiliense-bacterie (Pcb).

Opmars+brasiliense%2Dbacterie+in+pootgoed
© NAK

Van de bacteriezieke planten die in 2015 in aardappelpootgoed zijn gevonden bleek in 67 procent van de gevallen sprake van een besmetting door Pectobacterium carotovorum subsp. brasiliense (Pcb).

Dit vertelde Jaap Haak, technisch coördinator keuringen, tijdens de telersvergadering van keuringsdienst NAK maandagavond in Espel. 'Deze bacterie is sinds 2010 in opmars en vanaf vorig seizoen het meest voorkomend in Nederland.'

Risicogericht keuren

Ook in omringende landen is deze bacteriesoort in opkomst, stelt Haak. Vanaf volgend seizoen gaat NAK de nieuwe Pcb-bacterie meenemen in het risicogericht keuren op veldaantastingen van de bacteriesoorten die stengelnatrot en zwartbenigheid veroorzaken.

Het principe van risicogericht keuren is het aanmerken van risicopercelen op basis van verdachte herkomsten, gevonden aantastingen en intensieve selectiewerkzaamheden. Deze percelen worden vervolgens elke twee weken gekeurd.

Correlatieonderzoek

Voor het vaststellen van verdachte herkomsten bemonstert NAK in het laboratorium het uitgangsmateriaal voor S-pootgoed op latente besmettingen.

In onderzoek is aangetoond dat er net als bij de overige Erwinia-bacteriën ook bij Pcb een correlatie is tussen de latente besmettingen en de aantastingen in het veld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer