Meer+Milieukeur+en+MPS+in+2015
Nieuws
© Archief

Meer Milieukeur en MPS in 2015

Milieukeur en MPS hebben de deelname aan hun certificeringssystemen vorig jaar zien groeien. Duurzaam is weer meer in zwang, constateren de twee organisaties.

Joost van WinsenHet totale areaal in de plantaardige sectoren dat wordt geteeld onder het duurzaamheidscertificaat van Milieukeur, steeg in het afgelopen jaar met 9 procent. Het oppervlak Milieukeur in de agf-sectoren en boomkwekerij nam gezamenlijk toe van 4.932 naar 5.376 hectare. De teelt vindt plaats op 185 bedrijven, terwijl dat in 2014 nog op 182 was.
De ontwikkeling verschilde per teelt. De groei van Milieukeur in aardappelen, vollegrondsgroenten en gerst steeg met 14 procent naar 3.204 hectare. Bij fruit is de toename 12,4 procent. Aan het eind van vorig jaar was ruim 451 hectare in de fruitteelt gecertificeerd.
Milieukeur noteert in de bedekte teelten met 22 procent de grootste groei: 34 bedrijven telen op 216 hectare voornamelijk glasgroenten volgens de richtlijnen van de organisatie. Begin 2013 was dit oppervlak nog 73 hectare en waren 19 teeltbedrijven hierbij betrokken.
In de boomteelt ziet Milieukeur zijn belang afnemen. De 1.450 hectare onder het keurmerk aan het einde van 2015 is zo’n 600 hectare kleiner dan begin 2013. De daling ging in 2015 aanmerkelijk minder snel dan in 2013 en 2014. Volgens Milieukeur vragen overheden wel om duurzaam groen, maar kopen ze uiteindelijk op prijs in. Daardoor haken kleinere bedrijven af.
In het afgelopen jaar startte Milieukeur ook in de bollenteelt. Deze teelt is niet in deze cijfers opgenomen omdat certificering nog niet heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt in 2016. De organisatie verwacht dat dan tussen 100 en 200 hectare onder de keurmerkregels valt.

Trendbreuk

Volgens MPS heeft 2015 voor een trendbreuk gezorgd. Deze certificeringsorganisatie zag in vijf jaar het aantal Nederlandse ABC-gecertificeerde bedrijven teruglopen van 2.650 naar 2.040 aan het eind van 2014. In het afgelopen jaar is dit aantal gestegen naar 2.100.
MPS signaleert dat het economisch herstel heeft bijgedragen aan de groei. ‘In die vijf jaar verloren we terrein door bedrijfsbeëindigingen en overnames’, legt een woordvoerder uit. In 2015 had MPS daar minder last van.
De organisatie certificeert voornamelijk sierteeltbedrijven. ‘Relatief is de grootste groei te zien bij eetbare bloemen, kruiden en plukgroenten.’
Evenals Milieukeur certificeert MPS ook in het buitenland. Internationaal is de groei de laatste jaren gestaag doorgegaan. De grootste stappen maakt MPS in Duitsland. Turkije zorgt relatief gezien voor de sterkste toename. ‘In de anjerteelt’, geeft de woordvoerder aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer