ZH houdt vast aan certificering intensief

Provincie Zuid-Holland (ZH) wil nog altijd extra certificeringseisen op duurzaamheid en dierenwelzijn invoeren als intensieve veehouders willen uitbreiden of verplaatsen.

ZH+houdt+vast+aan+certificering+intensief
© Cees van 't Wout

Gedeputeerde Han Weber heeft daarom het ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd de certificeringeisen te beschouwen als innovatief experiment volgens de Crisis- en herstelwet.

Door een uitspraak van de Raad van State die extra dierenwelzijneisen in Noord-Brabant heeft verboden, verwacht de gedeputeerde dat de extra Zuid-Hollandse eisen geen stand houden.

Selectief

Weber houdt er rekening mee dat zijn verzoek aan het ministerie niet wordt gehonoreerd, omdat zij 'dit specifieke instrument selectief wil inzetten', zo schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten.

Daarom heeft de gedeputeerde een extern deskundige gevraagd te onderzoeken hoe de provincie alsnog extra eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid kan stellen als een intensieve veehouderij wil verplaatsen of uitbreiden.

Oude beleid

Mocht dat negatief uitpakken, dan is er nog een derde scenario, aldus Weber. Dat houdt in dat het oude beleid dat tot juli 2014 van kracht was, weer wordt toegepast.

Intensieve veehouders die nu gedurende deze interim-situatie willen uitbreiden, moeten met hun gemeente afspraken maken, aldus de gedeputeerde. 'Mogelijk kan een afspraak worden gemaakt die min of meer overeenkomt met de oorspronkelijke strekking van de verordening.'

Lobby

LTO Noord hoopt niet dat Zuid-Holland terugvalt op het oude beleid, omdat de intensieve sector dan weer op slot gaat.

De belangenorganisatie wist vorig jaar na een succesvolle lobby openingen te creëren voor intensieve veehouders om uit te breiden of het bedrijf op een andere plek voort te zetten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer