Dijkverbetering met steun boeren

Driebruggen - Na drie jaar voorbereiding en vier jaar uitvoering zit het project Dijkverbetering Enkele Wiericke bij Driebruggen in de afrondingsfase. De steun van omliggende boeren was daarbij onontbeerlijk.

Marjolein van Woerkom9 kilometer lang, 20 meter breed en een halve meter hoger. De dijk aan de oostzijde van de Enkele Wiericke is zwaarder en robuuster gemaakt, waardoor de kans op overstroming aanzienlijk is afgenomen. ‘Voorheen was er op enkele locaties maar 5 centimeter verschil tussen water en de kruin. Nu is dat verschil 70 centimeter’, zegt projectleider Steven van Twist van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Tijdens een inventarisatie in 2009 bleek de oostkade te instabiel om droge voeten te garanderen. Behalve een dijkverbetering lagen er meer opgaven voor het waterschap in het gebied, waaronder waterberging en opvang voor piekberging.
Om de dijk stabiel te krijgen moest een brede steunberm aangelegd worden. Ruilverkaveling was daarbij noodzakelijk. ‘Hier hadden we 20 hectare grond voor nodig. Ook moest er een waterbergingssloot langs komen’, zegt Van Twist. ‘Omdat we bijna 40 hectare BBL-gronden van provincie Zuid-Holland mochten inzetten, hebben we een ruilverkaveling kunnen opzetten met zo’n vijftien agrariërs hier. Zonder steun van de boeren was die waterbergingssloot er niet.’
In mei is het project klaar. Daarna kunnen de dijk, en daarmee het waterschap en de boeren, weer dertig jaar vooruit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer