ANOG: uitgesteld maaien

Oost-Groningen - ANOG (Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen) wil in 2016 verder met uitgesteld maaibeheer om de veldleeuwerik in Oost-Groningen te beschermen. De agrarische natuurvereniging ontwikkelt hiervoor plannen.

Uitgesteld maaibeheer zit niet meer in het nieuwe stelsel van het agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen. Provincie Groningen heeft graslanden in akkerbouwgebied uitgesloten, geeft ANOG aan.
In opdracht van ANOG bracht stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief afgelopen jaar de veldleeuwerik in kaart op twee reguliere, twee biologische en een extensief melkveebedrijf.
In totaal trof Werkgroep Grauwe Kiekendief veertien veldleeuweriken aan op 169 hectare. Onderling verschilden de resultaten flink: van vijf veldleeuweriken op 5 tot 8 hectare, tot geen veldleeuwerik op 30 hectare, blijkt uit het onderzoek.
Voor ANOG reden om verder te gaan met ad hoc uitgesteld maaibeheer.
‘De veldleeuwerik broedt voor het tweede of derde legsel veelal in pas gemaaid grasland, dat na zo’n dertig dagen weer gemaaid wordt. Dat is te vroeg om de jonge vogels vliegvlug te hebben.’
ANOG experimenteerde eerder met inzaaimethodes bij de aanleg van akkerranden om meer broedgelegenheid voor de veldleeuwerik te creëren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer