ACM: minder vertrouwen in keurmerk

Consumenten verliezen hun vertrouwen in keurmerken als het Beter Leven-keurmerk. Dat komt door de wildgroei en de onduidelijkheid waar die voor staan.

ACM%3A+minder+vertrouwen+in+keurmerk
© Dierenbescherming

Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de rol en de werking van keurmerken voor consumenten.

'Organisaties en bedrijven die keurmerken uitgeven, zouden er goed aan doen een einde te maken aan de huidige wildgroei', stelt bestuurslid Anita Vegter.

Beheren

Er moet volgens Vegter een kader komen voor het oprichten en beheren van keurmerken. Daarmee kunnen keurmerken hun oorspronkelijke functie terugkrijgen.

'Dat biedt kansen voor bedrijven om zich te onderscheiden en een betrouwbaar hulpmiddel voor consumenten om een geïnformeerde keuze te maken.'

Duidelijke informatie

Consumenten vinden dat ze ervan uit mogen gaan dat een keurmerk betrouwbaar is, duidelijke informatie geeft en onafhankelijk wordt gecontroleerd.

'Er zijn nu honderden keurmerken en sommige worden gezien als een marketingtruc. Consumenten hebben moeite om de waarde van een keurmerk te bepalen', weet Vegter.

Toegevoegde waarde

Keurmerken hebben vooral toegevoegde waarde in haar ogen wanneer ze de consument iets vertellen over een product wat hij zelf niet kan beoordelen of controleren.

'Dat geldt bijvoorbeeld voor duurzame productiemethoden of veiligheidswaarborgen. Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor een product of dienst waarvan het keurmerk betrouwbaar is.'

Vertrouwen terugwinnen

Marktpartijen en brancheorganisaties moeten daarom samen met consumentenorganisaties stappen zetten om de keurmerken de geloofwaardigheid terug te geven.

'De overheid kan daarbij wel een coördinerende en aanjagende rol vervullen', benadrukt Vegter. 'Dat gebeurt al op terreinen van voedselkwaliteit en duurzaamheid. Iedereen heeft baat bij een goed systeem voor betrouwbare keurmerken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer