Draaiboek+vogelgriep+pas+in+2016+vernieuwd
Nieuws
© Studio Kastermans

Draaiboek vogelgriep pas in 2016 vernieuwd

Als op korte termijn weer vogelgriep zou uitbreken in Nederland, wordt nog met oude draaiboeken gewerkt. Actualisering lukt niet voor volgend voorjaar, stelt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

De bewindsman publiceerde woensdag de antwoorden op een reeks vragen van Kamerleden over de evaluatie van de vogelgriep. Een jaar geleden trof een hoogpathogene variant verschillende bedrijven in Nederland.

Vogeltrekseizoen

Met name VVD en CDA drongen bij Van Dam aan op haast met het aanpassen van het draaiboek. Het vogeltrekseizoen zorgt voor een grotere kans op uitbraken.

De staatssecretaris laat weten dat ‘de komende maanden’ wordt gesproken over mogelijke aanpassingen. Daar betrekt hij de pluimveesector en maatschappelijke organisaties bij.

Analyse gezondheidssituatie

Tegelijkertijd zal het Centraal Veterinair Instituut (CVI) een analyse maken van de huidige diergezondheidssituatie in de pluimveesector vergeleken met 2003. Naar verwachting is die eind februari gereed.

Vervolgens beraadt de deskundigengroep pluimveeziekten zich over de voorgestelde wijzigingen van het draaiboek. Afrondend vindt dan nog een laatste consultatie van de sector plaats.

Voorjaar 2016

‘Ik verwacht dat het gewijzigde draaiboek in het voorjaar van 2016 gereed zal zijn’, luidt de conclusie van Van Dam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer