RFC verwacht extra veel melk

Terwijl de melkproductie normaal in november in een dip zit, wordt er dit jaar volop gemolken. Zelfs boven verwachting van Royal FrieslandCampina (RFC), die in januari en februari een verdere stortvloed aan melk verwacht en ondernemers die niet meer melken dan de referentieperiode in december beloont.

Pieter StokkermansDe stroomversnelling is mede het gevolg van de goede weersomstandigheden. Ook speelt de lage melkprijs parten, omdat ondernemers meer moeten melken voor hetzelfde melkgeld. Verder hebben veel melkveehouders de laatste jaren extra jongvee aangehouden om voldoende vaarzen aan de melk te hebben in dit melkquotumloze tijdperk.
De gevolgen van de toename in melkproductie zijn groot. Fabrieken van FrieslandCampina draaien continu, terwijl de verwerkingsmachines zo min mogelijk stil moeten blijven staan. Alle verwerkingscapaciteit van het zuivelconcern is daardoor bezet en de mogelijkheden om de boerderijmelk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken of direct door te verkopen aan andere afnemers zijn eveneens benut.
Het moeten afzetten van melk op de spotmarkt, het enige alternatief, is met een prijs van onder de 20 cent per liter een duurdere optie.

Gemengde gevoelens

Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij reageert met gemengde gevoelens. ‘Jammer dat FrieslandCampina deze regeling introduceert, maar begrijpelijk. Wij vinden het belangrijk dat zuivelverwerkers dit soort signalen uit de markt doorgeven en de melkveehouder bereiken’, zegt hij.
‘Dit is een signaal uit de markt waar melkveehouders behoefte aan hebben. We moeten produceren met het gezicht naar de markt en met oog voor de wensen van de omgeving’, stelt de vakgroepvoorzitter.
De 2 cent die FrieslandCampina betaalt voor niet meer melk leveren dan in december, is voor veel melkveehouders waarschijnlijk lucratief. ‘Het is 2 cent op een basisprijs van om en nabij 29 cent. Een melkveehouder kan nu precies uitrekenen wat voor hem het voordeligst is. Een melkveehouder heeft verschillende opties. Hij kan zelf bepalen wat bij hem en zijn bedrijf het beste past.’
Romijn heeft er vertrouwen in dat zuivelverwerkers nieuwe manieren vinden om de verwachte melklevering nog scherper in beeld te krijgen en daarover afspraken te maken met de leden en leveranciers. ‘Dit past in een nieuw tijdperk dat begonnen is na afloop van de quotering. Ik ben optimistisch. We hebben immers een goed product en daar is vraag naar. Babypoeder vliegt bij wijze van spreken uit de winkelschappen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer