Export van pootgoed naar Algerije ligt stil

Door de lage olieprijzen heeft Algerije weinig harde valuta en dat zorgt voor problemen bij de export van pootgoed.

Export+van+pootgoed+naar+Algerije+ligt+stil
© Persbureau Noordoost

‘Algerije moet veel producten importeren. De inkomsten komen vooral uit de verkoop van olie. Nu die inkomsten lager zijn, gaat de overheid discussiëren over de vraag waar ze het geld aan moet besteden’, zegt HZPC-directeur Gerard Backx.

Het Noord-Afrikaanse land neemt normaal gesproken zo’n 12,5 procent van het Nederlandse pootgoed af. Op jaarbasis meestal tussen de 80.000 à 90.000 ton. Dit jaar mogelijk zo'n 100.000 ton.

Vergunningen

Bij het leveren van pootgoed aan Algerije zijn de handelshuizen afhankelijk van de importeurs. Die moeten de vergunningen en de betalingen rond hebben. Daar schort het nu aan en dat zorgt voor exportproblemen.

Hoe lang de problemen gaan duren, weet Backx niet. ‘Dat is koffiedik kijken. Het kan nog enkele dagen duren, een week of langer.' Verschepen naar Algerije kan tot en met januari. Als de problemen lang gaan duren, moeten we voor het pootgoed een andere bestemming zoeken.’

Helft is weg

Karst Weening van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) denkt dat ongeveer de helft van de 100.000 ton pootgoed weg is. ‘Dat wil niet zeggen dat alles ook betaald is. Wat onderweg is, mag in de opslagplaats van de importeur maar is nog niet vrijgegeven.’

LTO-bestuurder Upt Hiddema hoopt dat de verscheping van pootgoed snel weer kan plaatsvinden. 'Als het probleem structureel is, kunnen we bij de overheid pleiten om een betalingsregeling met Algerije te treffen. Daar is het nu nog te vroeg voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer