Twee+nieuwe+uitbraken+vogelgriep+Frankrijk
Nieuws
© nieuwe oogst

Twee nieuwe uitbraken vogelgriep Frankrijk

Het Franse Ministerie van Landbouw heeft gisteren twee nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (AI) bekendgemaakt.

Het betreft een eendenbedrijf met 1.070 eenden in de Dordogne van het type H5N1 en een bedrijf in het district Les Landes waar op een bedrijf met 1.700 eenden HPAI H5N2 is vastgesteld.

Daarmee is het totaal aantal HPAI-besmettingen in Frankrijk opgelopen tot vijftien. Het aantal districten is niet verder uitgebreid.

Hygiëne

De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Daarom adviseert AVINED met klem om extra hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven te nemen zodat de kans op insleep of versleep van het virus wordt geminimaliseerd.

Denk daarbij aan het minimaliseren van het aantal transportbewegingen op het erf, ontsmettingsbakken bij de ingang en een strikte toepassing van een hygiënesluis in de stal.

Desinfectie

Ook bedrijven die regelmatig op het erf moeten zijn, zoals het brengen van voer en halen van eieren, worden geattendeerd op het belang van R&O van vrachtwagens en het desinfecteren van kratten, containers en het gebruiken van desinfecterende middelen die werkzaam zijn tegen AI-virussen.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer