Flevoland houdt vast aan PAS-aanpak

Aanpassingen in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) leiden niet tot het overhevelen van ontwikkelingsruimte vanuit Flevoland naar naburige provincies Gelderland, Overijssel of Friesland. Gedeputeerde Staten van Flevoland handhaven de huidige aanpak.

Flevoland+houdt+vast+aan+PAS%2Daanpak
© Jan van Liere

Provincie Flevoland stond dit najaar nog onder zware druk om prioritaire ontwikkelruimte voor de landbouw in te leveren. Flevoland is namelijk de enige provincie die met de eigen landbouw als prioritair project daar voldoende ontwikkelruimte voor heeft veiliggesteld.

In de eerste weken na het invoeren van de PAS claimden veel boeren de toen beschikbare ruimte, met name veehouderijen rond de Wieden/Weerribben in de Kop van Overijssel en op de Veluwe. Dat zijn natuurgebieden waar ook Flevolandse boeren hun prioritaire ontwikkelruimte uit putten.

Natuurbeschermingswetvergunning

Het betekende dat bedrijven met ontwikkelplannen zijn aangewezen op een Natuurbeschermingsvergunning, terwijl Flevolandse bedrijven buiten schot bleven.

Herziening van het rekensysteem Aerius dat aan de basis staat van de PAS, levert in de meeste gevallen echter iets meer ruimte op. Daarmee is de grootste druk van de ketel. Gedeputeerde Staten van Flevoland besloten daarom toch vast te houden aan het prioritair beleid.

Onderbouwen

Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland is blij met het besluit. 'We kunnen de keuze voor het prioritair beleid goed onderbouwen. Zo vangt het gebied veehouders op die elders klem raken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer