Uienhandel plaatst transacties online

Holland Onion Association publiceert sinds twee weken namens de meeste Nederlandse uienhandelaren de transacties die worden ingebracht voor de uiennoteringen van de landbouwbeurzen in Goes en Emmeloord.

Haijo DoddeAchtergrond
Doel van de publicatie op de website van Holland Onion Association is meer transparantie bieden over de inbreng vanuit de uienhandel. 'Van alle transacties die voldoen aan de criteria voor de beursnoteringen geven wij specificaties over volume, maatsortering, tarra, regio, wel of niet Global GAP en leveringsmoment', vertelt voorzitter Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association.
'Het geeft met name telers meer achtergrond over hoe de noteringen tot stand komen. Zij kunnen direct zien wat de meerwaarde is van bijvoorbeeld Global GAP en of grovere uien in een betreffende week duurder zijn.'
Holland Onion Association is de koepelorganisatie voor uienhandelaren en onderdeel van GroentenFruit Huis. De organisatie houdt zich onder meer bezig met de afzetbevordering en promotie van de Nederlandse ui en vertegenwoordigt ruim 90 procent van de Nederlandse uienhandel.
Gunter vertelt dat de handel via FrugiVenta en GroentenFruit Huis inmiddels al vijf jaar collectief transacties inbrengt voor de uiennoteringen. Daarvoor zaten uienhandelaren vooral individueel in de noteringscommissies en brachten ze alleen de eigen transacties in.
'Bij een evaluatie kwamen we tot de conclusie dat we de lijst met transacties die we altijd samenstellen voor de noteringen net zo goed openbaar kunnen maken. Aanvankelijk waren er wel bedenkingen vanwege ondermijning van de onderhandelingspositie. Maar aan de andere kant willen we transparant zijn en laat dit overzicht duidelijk zien welke partijen het meeste geld opbrengen en voor welke partijen de prijzen wat lager zijn.'
De handelaren die via Holland Onion Association meedoen aan de publicatie verplichten zich om alle transacties die aanmerking komen voor de beursnoteringen ook daadwerkelijk doorgeven. GroentenFruit Huis controleert regelmatig of de aangeleverde gegevens correct.
'Op aanvraag moeten handelaren van deze transacties koopbevestigingen en bijbehorende specificaties kunnen laten zien', stel Gunter.
De transacties worden twee keer per week, voorafgaand aan de noteringsdagen in Goes en van NCN (Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland) in Emmeloord, gepubliceerd. Het betreffen gedane transacties van de afgelopen week met levering binnen drie weken en minder dan 16 procent tarra. 'De spreiding van de inbreng van de handel is landelijk. Het toont daarmee aan dat de uiennoteringen van de regionale landbouwbeurzen breed gedragen zijn.'

20 procent van de handel

Van de uientransacties die voldoen aan de voorwaarden voor de beursnoteringen schat Gunter dat 75 tot 80 procent vermeld worden op de transactielijst van Holland Onion Association.
'Uiteindelijk gaat het om zo'n 20 procent van de totale uienhandel. Ik heb uitgerekend dat van de 1,2 miljoen ton Nederlandse uien die vorig jaar zijn verhandeld in totaal zo'n 250.000 ton via de uienhandelaren zijn aangemeld bij de landbouwbeurzen.'
Deze week zijn tot en met donderdag 22 transacties door de uienhandelaren ingebracht voor de noteringen in Goes en Emmeloord. In totaal betreft de inbreng 4.480 ton uien. De prijzen variëren van 15 tot 19 euro per 100 ton.
De prijsverschillen worden met name veroorzaakt door het tarracijfer. Verder is er niet veel prijsverschil tussen transacties uit noord en zuid. Op basis van deze transacties en de inbreng van de uientelers noteerden Goes en Emmeloord de uien deze week op 16,50 tot 19,50 euro.

Uienexport dit seizoen

Over het verloop van de export van Nederlandse uien tot dusver dit seizoen is voorzitter Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association niet ontevreden. 'Gemiddeld moeten we 22.000 ton per week naar het buitenland verkopen en tot nu toe lukt dat redelijk. Maar het biedt geen zekerheid voor de rest van het seizoen.'
Uienexporteurs gaan er de laatste jaren vanuit dat 55 procent van het totale exportvolume voor de jaarwisseling verkocht moet zijn, aldus Gunter. Dat heeft onder meer te maken met de grote export in het najaar naar Afrika.
'Afgelopen jaar hebben we in de tweede helft van het afzetseizoen veel uien kunnen exporteren naar Brazilië. Dat lijkt nu wat minder vanwege de devaluatie van de Braziliaanse munt en ook is de Russische markt nog steeds dicht. We zijn druk bezig met het zoeken naar nieuwe markten voor de tweede seizoenshelft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer