'We kunnen niet zonder dierlijke eiwitten'

'Ik word een beetje bang' zegt Erik Back, voorzitter van LTO Noord in de provincie Gelderland en Overijssel, als het gaat over nieuwe eiwitten. 'Dit kan een bedreiging zijn voor de vraag naar dierlijke eiwitten' verduidelijkt Back zijn verhaal. 'We kunnen denk ik niet zonder dierlijke eiwitten'.

%27We+kunnen+niet+zonder+dierlijke+eiwitten%27
© Johan Wissink

In het provinciehuis van Overijssel vond deze week een bijeenkomst plaats over het ondernemen met nieuwe eiwitten. Drijfveer is het duurzamer maken van de agro & food sector. Eiwitrijke levensmiddelen op basis van plantaardige eiwitten of insecten, ter (gedeeltelijke) vervanging van dierlijke, helpen hierbij.

'Aan de ene kant is de sector traditioneel, aan de andere kant innovatief. Met de toenemende vraag aan voedsel moeten we ook de kansen zien. Wat zou het mooi zijn om gidsland te worden in de wereld als het gaat om nieuwe eiwitten', aldus Back.

Diervoeding

'Puur op prijs kunnen deze nieuwe eiwitten nog niet concurreren' meldt Leon Marchal van ForFarmers. Hij is een van de sprekers tijdens de bijeenkomst.

ForFarmers zou graag diermeel in willen zetten maar er geldt nog altijd een verbod op het gebruik van diermeel als veevoer. 'Dat zouden we graag anders zien' meldt Marchal. 'Ik denk dat veiligheid heel belangrijk is. Ook op het gebied van insecten zouden we het graag zien dat er meer mogelijk is.'

Menselijke consumptie

Ger van der Wal kweekt krekels in Lelystad. Hij wil de Nederlandse consument overtuigen van de mogelijkheden om insecten te eten. 'De kansen voor insectensector in Nederland is dat het een heel mooi dierlijk eiwit is dat je op een duurzame en effectieve manier kunt kweken.'

Vol enthousiasme loopt de ondernemer door zijn bedrijf en laat alles zien. 'Wij hebben hier niet de cultuur dat we insecten eten. Dat moeten we helemaal opnieuw promoten. Het proeven daarin is heel belangrijk.'

Tijdens zijn presentatie in Zwolle sprak Van der wal over het kweken, de verwerking maar ook over de kansen en barrières van de insectenmarkt in Nederland. 'De bedreiging is dat niemand ooit nog heeft nagedacht dat insecten voedsel zouden kunnen zijn. Dat moeten we ook in de wetgeving opnieuw introduceren.

In enkele supermarkten staan al insecten producten. 'Men zegt dat het nootachting van smaak is, maar eigenlijk smaakt een krekel gewoon naar een krekel' beëindigt Van der Wal zijn verhaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer