Tweede+Kamer%3A+alternatief+CO2%2Dbedwelming
Nieuws
©

Tweede Kamer: alternatief CO2-bedwelming

De Tweede Kamer wil dat de regering op termijn een einde maakt aan CO2-bedwelming bij varkens. Eerst moet een alternatief worden gevonden. Een motie van Marianne Thieme (PvdD) en Tjeerd van Dekken (PvdA) hierover is dinsdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

Overigens moet er eerst gezocht worden naar een goed alternatief, voordat slachterijen van deze bedwelmingsvorm kunnen afstappen.

'Het verdoven van varkens met CO2 voorafgaand aan de slacht zorgt voor ernstige stress, pijn en paniek in de laatste momenten in het leven van een varken', stelt Thieme.

Doodsstrijd

Bij CO2-bedwelming worden de dieren in groepen in een 'lift' geplaatst die afdaalt in een gaskelder gevuld met koolstofdioxide. 'Dieren verkeren bij deze methode in een doodsstrijd die een halve minuut kan duren', vervolgt ze.

De Tweede Kamer wil dat de regering een termijn stelt waarbinnen een einde komt aan het verdoven met CO2.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaat hiermee aan de slag: 'Ik heb gezegd dat ik vanuit het oogpunt van dierenwelzijn het ermee eens ben dat CO2-bedwelming vervangen moet worden door een betere methode.'

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer