Rabobank%3A+%27Actie+vleesverwerkers+must%27
Nieuws
© Ilona Lesscher

Rabobank: 'Actie vleesverwerkers must'

Nederlandse verwerkers van varkensvlees moeten stevig aan de slag om hun concurrentiepositie veilig te stellen. Dat schrijven sectorspecialisten van de Rabobank in de thema-update die vandaag verschijnt.

De marktomstandigheden zijn bijzonder uitdagend en zullen dat de komende jaren blijven. Kritische consumenten, prijsbewuste retailers en de bestaande overcapaciteit leiden tot krappe marges voor de vleesverwerkende sector, staat in de thema-update.

De recente daling van de marges - met 0,7 procent tot 3,0 procent - is echter niet evenredig verdeeld over alle spelers, stelt Albert Vernooij, analist vleesindustrie.

'Opvallend is dat de daling in de marges volledig voor rekening komt van de slechtst presterende bedrijven in de markt. Bij die groep verwerkende bedrijven is de marge sinds 2007 gehalveerd tot 1,6 procent in 2013. Bij de rest van de verwerkers ging het in dezelfde periode veel beter. Zij komen uit op marges tussen de 5 en 6 procent. Er is een duidelijke tweedeling te zien.'

Vijf factoren

Er zijn volgens Vernooij vijf factoren waarop de goed presterende bedrijven zich onderscheiden: kostenefficiëntie, toegang tot goedgeprijsde grondstoffen, investeringen in innovatie en herstructurering, een duidelijke marktstrategie en directe toegang tot de retail en foodservice, waarmee ze hun toegevoegde waarde voor die partijen verhogen.

Om over tien jaar nog actief te zijn zullen in het bijzonder de slecht presenterende bedrijven een duidelijke strategische keuze moeten maken. De meest logische optie is daarbij het verlagen van de kostprijs door kostenbewustzijn en het verbeteren van de operationele efficiency.

Een andere keuze is het optimaliseren van de capaciteitsbenutting door het sluiten van locaties. Er liggen ook kansen in het deelnemen in een specifieke keten. Dat heeft als voordeel dat de aan- en verkoop gegarandeerd is en dat er meestal een betere verdeling van de risico's en beloning tussen de partijen is.

Wachten geen optie

Vernooij: 'Alleen hopen op betere marktomstandigheden is voor de slecht presterende bedrijven in de verwerkende sector voor varkensvlees in elk geval geen optie. De omstandigheden blijven voorlopig lastig, want de productie stijgt sneller dan de vraag, terwijl er in Europa al ongeveer 10 tot 15 procent overcapaciteit is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer