Fosfaatrechten afromen onvermijdelijk

Het afromen van fosfaatrechten op de peildatum van 2 juli is noodzakelijk en onvermijdelijk. De fosfaatproductie lag waarschijnlijk al boven plafond.

Fosfaatrechten+afromen+onvermijdelijk
© Dirk Hol

Invoering van de fosfaatrechten blijft daarom noodzakelijk, zei staatssecretaris Martijn van dam (EZ) donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van zijn portefeuille.

Complexe zaak

'Het is een complexe zaak. Dit kost tijd. Er liggen lastige dilemma’s op tafel', aldus Van Dam. 'Waarschijnlijk hebben we afgelopen zomer het fosfaatplafond overschreden. We moeten dus ook zorgen dat we daar weer onder komen. Dat betekent afromen van de fosfaatrechten.'

'Ik wil dat uitwerken samen met de sector, maar kan daar inhoudelijk nog niet op vooruitlopen', zei Van Dam verder.

Van Dam kon niet zeggen hoeveel productie de melkveehouderij moet inleveren. Volgens de staatssecretaris hangt dat af van de definitieve productiecijfers op 2 juli. Ook op de methode van afromen wilde hij niet ingaan.

Prikkels

Hij gaf verder aan dat er 'geen prikkels komen die weidegang en extensivering tegenwerken'. 'En we willen vermijden dat de ene regel op de andere gestapeld wordt', aldus de staatssecretaris.

Fosfaatrechten zijn volgens Van Dam onvermijdelijk, omdat Nederland anders de derogatie verliest. 'We hebben niet de luxe om er van af te zien. Het stelsel moet er komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer