Ruim+honderd+Streekgebonden+Boeren
Nieuws
© Twan Wiermans

Ruim honderd Streekgebonden Boeren

Ruim honderd melkveehouders uit heel Nederland hebben inmiddels het manifest 'Streekgebonden Boeren' ondertekend.

Het Platform Streekgebonden Boeren wil dat in de Tweede en Eerste Kamer hun standpunt en visie wordt gehoord en wordt meegewogen in de besluitvorming.

Het platform heeft geen eigen website, Facebook- of Twitteraccount. De ruim honderd ondertekenaars van het manifest staan achter de oproep dat melkveehouders die hun grondgebondenheid regionaal organiseren, ook als duurzaam producerende boeren worden erkend.

Versmallen

Ze vinden dat de discussie over grondgebondenheid niet mag versmallen tot alleen eigendom of pacht. De wet- en regelgeving moet wat de ondertekenaars betreft recht doen aan de historische gegroeide structuur van de melkveehouderij die per regio anders is.

Driekwart van de Nederlandse melkveehouders werkt op een of andere manier samen met andere bedrijven voor de afzet van mest, aankoop van voer of vruchtwisseling. Door deze samenwerking kan de melkveehouder een deel van zijn mest kwijt en dat is voor de bodemvruchtbaarheid een pre.

Fosfaatrechten

Het platform vindt dat de introductie van fosfaatrechten voor de melkveehouderij boeren met een regionale kringloop niet op achterstand mag zetten. Niet eigendom of pacht (gebruikstitel) moet leidend zijn in de uitwerking, maar het milieutechnisch-verantwoord gebruik van de grond.

De initiatiefnemers benadrukken dat de streekgebonden boeren voldoen aan alle gestelde milieudoelstellingen en hebben hun bedrijf binnen de wettelijke kaders en de karakteristieken van de streek aangepast en ontwikkeld tot duurzaam producerende melkveehouderijen.

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer