Huirne%3A+geen+uitwisseling+fosfaatrechten
Nieuws
© Rabobank

Huirne: geen uitwisseling fosfaatrechten

De Rabobank is geen voorstander van de uitwisseling van fosfaatrechten tussen de melkvee- en varkenshouderij, omdat stoppers wellicht zijn geholpen maar blijvers op slot worden gezet.

Die zorg uitte directeur Food & Agri Ruud Huirne woensdag op de vakdag 'Ondernemend groeien' op het KTC Zegveld voor een zaal vol melkveehouders.

Hij vreest vooral hoge prijzen voor fosfaatrechten, waardoor er veel geld in de sector verloren gaat. 'Als je kijkt naar de mondiale concurrentie, moet je je afvragen of het zo verstandig is zoveel kapitaal in een dergelijk systeem te stoppen.'

Varkenshouderij

Deze zomer pleiten onder meer DLV-directeur Paul Bens en varkenshouder John van Paassen voor een systeem om fosfaatrechten tussen melkveehouders en varkenshouders uit te wisselen.

Ook de pluimveesector meldde zich vervolgens met een plan om fosfaatrechten tussen de sectoren te kunnen verhandelen. De toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma gaf aan daar niet veel voor te voelen.

Keuzes

Huirne stelde in Zegveld verder dat boeren 'zelf keuzes moeten maken' en moeten vasthouden aan een strategie. 'Je bent met een marathon bezig als je iedere keer je bedrijf bijstelt aan de omgeving.'

Van alle bedrijfsfactoren vindt Huirne 'de ondernemer' de belangrijkste. 'De melkveehouderij moet meerwaarde van haar producten blijven creëren en blijven innoveren.' Als voorbeeld noemde hij FrieslandCampina dat zich onder meer wil onderscheiden met weidegang en klimaatverbetering.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer