Gang+in+geothermie
Column
© Nieuwe Oogst

Gang in geothermie

In het Limburgse tuinbouwgebied Californië ging deze week de dertiende geothermieboring in de Nederlandse glastuinbouw van start. Drie ondernemers investeren vele miljoenen in een boring van ruim 2 kilometer diep, om daarmee 8 miljoen kubieke meter gas en 14 miljoen kilo CO2-emissie te besparen.
In Parijs praat men deze week over verduurzaming, maar de tuinders in Nederland zijn er al jarenlang volop mee bezig. Ik heb dat op uitnodiging in een presentatie in Parijs ook toe kunnen lichten als voorbeeld van energieverduurzaming in de agrarische sector. In de recente berekeningen van ECN is de glastuinbouwsector hard op weg om haar doelen voor 2020 al te halen.
Die resultaten komen echter niet vanzelf. De sector heeft al tien jaar lang samen met de rijksoverheid het programma Kas als Energiebron, waarin onderzoek, innovatie en kennisdeling worden uitgevoerd. Daarnaast zijn tuinders economisch gedreven om energiekosten te verminderen en te beheersen, en zij doen dat op heel innovatieve wijze met veel doorzettingsvermogen.
Er zijn op dat gebied nog veel meer mogelijkheden voor de toekomst. Door slim gebruik te maken van aardwarmte, biomassa(hout), wind en vooral zon kan de glastuinbouw in 2050 zelfs klimaatneutraal zijn.
Tuinders kunnen dan energie produceren, gebruiken, opslaan en leveren aan de omgeving. We kunnen schakelen tussen elektra, gas en warmte en zorgen voor een flexibele en stabiele energievoorziening in de regio. Zelfs de CO2 van andere bedrijven kunnen we in onze kassen nuttig gebruiken.
Glastuinders als regionale managers van duurzame energievoorziening is naast klimaatneutraal een mooie ambitie voor 2050. De bouwstenen daarvoor worden nu al gelegd met aardwarmte, warmte-netten, zonnepanelen, bio-WKK, warmteopslagtanks en warmte uit het kasdek.
Verdergaande afspraken in Parijs kunnen ons daarbij alleen maar helpen, omdat deze tot een ondersteunend en stimulerend beleid van de EU en nationale overheid zullen leiden.
Die ondersteuning en stimulering kan vaak net dat extra zetje geven om tot een rendabele business-case te komen en echt stappen te zetten.

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer