Meer stikstof voor graszaad

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) komt de graszaadsector tegemoet met verruiming van de regels voor stikstofbemesting. De sector, op initiatief van LTO en het bedrijfsleven, diende voorstellen in om de stikstofbemesting aan te passen. Drie daarvan zijn gehonoreerd, schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.
Vanaf volgend jaar is het mogelijk om ook van 16 september tot en met 15 oktober een stikstofgift te geven op overjarig rietzwenkgras, geteeld voor de zaadwinning. Verder wil Van Dam de regels aanpassen voor het uitrijden van drijfmest in augustus op een stoppel dat na de oogst van het graszaad nog dienst doet als groenbemester op bouwland. De laatste wijziging is verhoging van de stikstofnorm voor eerstejaars veldbeemd met 20 kilo tot in totaal 130 kilo per hectare.
Van de genoemde verruimingen stelt Van Dam vast dat er voldoende onderbouwing is en dat het verwachte milieueffect beperkt is. Wel moet de Europese Commissie beoordelen of de voorstellen geen afbreuk doen aan doelen van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer