LTO: knopen doorhakken over seizoenswerk

LTO Nederland wil met vakbonden tot definitieve afspraken komen over een regeling voor seizoenswerk voor de land- en tuinbouw in het kader van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Volgens de organisatie is het nu tijd om knopen door te hakken.

LTO%3A+knopen+doorhakken+over+seizoenswerk
© ZLTO Janny Trouw

De afgelopen maanden heeft LTO, samen met samen met Plantum en Anthos, intensief overlegd met de werknemersorganisaties. Onderwerp van gesprek was met name de ketenbepaling in de WWZ. Die regelt de onderbreking van periodes waarin seizoenswerk kan worden verricht zonder dat een vast arbeidscontract ontstaat.

Onderbreking drie maanden

Wat LTO betreft wordt seizoenswerk voortaan gedefinieerd als maximaal drie dienstverbanden in een periode van ten hoogste negen maanden met daarna een onderbreking van tenminste drie maanden. Die laatste termijn sluit aan bij de verschillende piekperiodes en werkzaamheden in de diverse agrarische sectoren.

Werknemers met seizoencontracten van negen maanden of langer kunnen bij ongewijzigde bedrijfsvoering en goed functioneren na drie contracten aanspraak maken op een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Daarbij wordt de loonbetaling gespreid over een periode van twaalf maanden.

Afspraak met Belastingdienst

De werknemer dient zelf het initiatief te nemen voor zo'n verzoek. Voor werkgevers is er dan wel de voorwaarde dat met de Belastingdienst een afspraak wordt gemaakt om deze contracten onder de lage wachtgeldpremie te laten vallen.

Over het verloop van de onderhandelingen met CNV Vakmensen en FNV is LTO positief. Alle partijen hebben stappen gezet om elkaar tegemoet te komen. Het is nu tijd om met een akkoord naar minister Lodewijk Asscher (SZW) te gaan, aldus LTO.

Groen licht minister

De minister moet groen licht geven voor de afspraken. Aansluitend dienen die vastgelegd te worden in een cao. Voor LTO is dat de lopende cao Colland. Die heeft een langjarig karakter en regelt afspraken van sociale partners voor de hele land- en tuinbouw.

Belangrijk voor LTO is dat werkgevers daardoor snel weer afspraken kunnen maken met hun vertrouwde seizoenwerkers voor het volgend seizoen of jaar. Ook voor de betrokken medewerkers biedt dit dan snel duidelijkheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer