WPM schoot tekort bij wateroverlast Limburg

Een onafhankelijke evaluatie windt er geen doekjes om: Waterschap Peel en Maasvallei (WPM) schoot tekort in het bestrijden van de extreme wateroverlast in Midden-Limburg in de zomer van 2014.

WPM+schoot+tekort+bij+wateroverlast+Limburg
© Let.rug.org

Dat er in korte tijd uitzonderlijk veel regen viel laat onverlet, dat het waterschap er 'niet alles aan heeft gedaan de wateroverlast en daarmee gepaard gaande schade te beperken.' Tot die conclusie komt het Adviesbureau HKV_Lijn in Water, dat het onderzoek in opdracht van het waterschap heeft uitgevoerd. De LLTB had hier sterk op aangedrongen.

Neerslagalarmering

Uit het onderzoek blijkt onder meer, dat de neerslagalarmering door technisch falen niet in de organisatie was doorgezet. Dit probleem was bekend. Door dit niet tijdig op te lossen heeft het waterschap zichzelf een middel ontnomen om te anticiperen op de extreme neerslag van 9 juli.

Bovendien heeft het waterschap onterecht besloten niet op te schalen in de weken na 11 juli. Opschaling zou tot een meer gecoördineerde aanpak van de wateroverlast hebben geleid, zowel inhoudelijk als in communicatie met burgers en agrariërs.

LLTB bestuurslid Jan Veltmans: 'Deze evaluatie liegt er niet om. We zullen er samen met de plaatselijke LLTB-bestuurders op toezien dat het waterschap de adviezen ter harte neemt en stevig verankert in de uitvoering. Natuurlijk was de regenval uitzonderlijk. Maar dan moet je als waterschap ook uitzonderlijk alert zijn.'

· Lees meer zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer