Koning bezoekt vleeskalverhouder

Koning Willem-Alexander, minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) bezochten gisteren vleeskalverbedrijf Verwoert in Opheusden. Het bezoek stond in het teken van de aanpak van antibioticaresistentie.

Koning+bezoekt+vleeskalverhouder
© min EZ

Tijdens de rondleiding door de stal van vleeskalverbedrijf Verwoert lichtte Evert Verwoert toe hoe hij samen met een dierenarts werkt aan het voorkomen van infecties bij de kalveren en aan een zorgvuldig en laag antibioticumgebruik.

'Een gezond stalklimaat, goede hygiëne en voeding en precieze timing van ingrijpen met antibiotica zijn daarbij van belang.'

One Health aanpak

Koning Willem-Alexander, Schippers en Dijksma spraken met de kalverhouder, de dierenarts en een vertegenwoordiger uit de veterinaire sector over de One Health aanpak.

Deze richt zich in de veehouderij vooral op vermindering van risico’s van resistentievorming door minder en zorgvuldig antibioticagebruik en het verbeteren van de diergezondheid.

'We hebben in een ziekenhuis en bij een veehouderij gezien hoe antibioticaresistentie wordt tegengegaan. Het is nu zaak om dat overal zo voor elkaar te krijgen', vertelde Schippers.

Antibioticagebruik

'Er zijn al grote stappen gezet in het verminderen van het antibioticagebruik, maar we zijn er nog niet. Voor de gezondheid van mens en dier is het belangrijk dat we het gebruik verder terugdringen,' gaf Dijksma aan.

Eerder op de dag bezochten de koning en de bewindslieden het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer