Kamervragen+over+antibioticagebruik
Nieuws
© goodfoodworld.com

Kamervragen over antibioticagebruik

De Europese richtlijnen rond antibioticagebruik zouden mogelijk minder ver gaan dan de Nederlandse regels. Dat is voor de VVD-Tweede Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders reden om hier schriftelijke vragen over te stellen. Ze willen zwaardere regels in Europa.

De VVD'ers vernamen in de media dat de nieuwe Europese richtlijnen rond antibiotica minder ver gaan dan de Nederlandse regels. Daarbij gaat het vooral om de rol en verantwoordelijkheid van de dierenarts of boer die de middelen toedient.

Datzelfde geldt voor de productie van medicinaal veevoer en het toedienen van antibiotica aan groepen dieren.

Welke fase

In de schriftelijke Kamervragen willen Ziengs en Lodders weten in welke fase deze nieuwe Europese richtlijn is. Ook vinden ze dat de aanpak van antibioticareductie juist een Europese zaak moet zijn. Ze pleiten er daarom voor dat de Nederlandse regels Europees worden overgenomen.

Ook vragen de VVD-Kamerleden zich af hoe de Europese lidstaten aankijken tegen de Nederlandse wet- en regelgeving, initiatieven en resultaten rond het terugdringen van antibioticagebruik.

Voorzitterschap

Verder pleiten de twee ervoor dat bij het Nederland voorzitterschap van de EU, in de eerste helft van 2016, wordt geprobeerd om verdergaande afspraken te maken rond antibioticagebruik. Ook op die manier zouden de Europese regels meer in lijn kunnen komen met de Nederlandse.

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer