Gat bestemmingsplan gedicht

Veehouders die voor hun bedrijfsontwikkeling een nieuwe gemeentelijke omgevingsvergunning nodig hebben, krijgen die alleen als Gedeputeerde Staten daar toestemming voor verlenen.

Dat is de oplossing die de Drentse gemeente Westerveld presenteert om een nieuw bestemmingsplan buitengebied in overeenstemming te brengen met de Natuurbeschermingswet.
Frictie tussen deze twee wettelijke regelingen bemoeilijkt sinds 2014 bedrijfsontwikkeling in de veehouderij. De Raad van State oordeelde toen dat bestemmingsplannen niet konden garanderen dat nabijgelegen natuur bij deze aanvragen voldoende zou worden ontzien.
Het negatieve oordeel over het bestemmingsplan voor het buitengebied van Westerveld blokkeerde ook de invoering van nieuwe bestemmingsplannen in veel andere gemeenten. Veehouders die toch willen bouwen, worden tot nu toe gedwongen het oude bestemmingsplan ter plaatse te laten aanpassen. Dat vergt een langdurige procedure tegen hogere legeskosten.
Door de aanvraag van een gemeentelijke omgevingsvergunning te verbinden aan toestemming van de provincie worden beide regelingen gekoppeld. De provincie toetst dan of die aanvraag in overeenstemming is met de ontwikkelruimte in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Daarmee wordt volgens Westerveld voldaan aan de werking van de Natuurbeschermingswet.
Westerveld benadrukt dat de procedure alleen onder strikte voorwaarden kan worden toegepast.

Borging

LTO Nederland is positief over de gekozen oplossing. 'De deur voor bedrijfsontwikkeling gaat alleen open als er ruimte voor is in de PAS. Dat borgt dat veehouders gebruik kunnen maken van die ruimte', zegt beleidsadviseur Roel Visser.
De door Westerveld gekozen oplossing moet zich overigens nog in de praktijk bewijzen. Begin volgend jaar verwacht de gemeente een nieuw ontwerp-bestemmingsplan voor te leggen aan de gemeenteraad. Dan blijkt ook of daar bezwaren tegen worden ingediend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer