Slot op bestemmingsplan eraf

LTO Nederland stelt dat de beperkingen die de Natuurbeschermingswet oplegt aan omgevingsvergunningen voor veehouderijen zijn te ondervangen. Bestemmingsplannen kunnen zo worden opgesteld dat er weer ruimte is voor zogenoemde binnenplanse bedrijfsontwikkeling.

Slot+op+bestemmingsplan+eraf
© Twan Wiermans

De Raad van State zette deze zomer een streep door schaalontwikkeling van veehouderijen binnen het geldende bestemmingsplan. Het rechtsorgaan concludeerde dat in dit geval gemeente Westerveld onvoldoende garandeerde dat er bij een bouwaanvraag geen negatief effect was op omliggende Natura 2000-gebieden.

De uitspraak leek een einde te maken aan bestemmingsplannen die ruimte bieden voor bedrijfsontwikkeling. Gevolg zou zijn dat een omgevingsvergunning voor een veehouderij voortaan alleen via een aparte procedure buiten het bestemmingsplan om kon worden gerealiseerd.

Op kosten jagen

Volgens LTO voldoen bestemmingsplannen zo niet aan de kwalificatie ‘goede ruimtelijke ordening’. Daarbij worden deze bedrijven nog eens flink op kosten gejaagd, omdat ze feitelijk een eigen bestemmingsplan moeten laten opstellen.

LTO heeft samen met adviesbureaus BügelHajema en RHO en een aantal gemeenten een oplossing gevonden. Gemeenten moeten beter de effecten onderbouwen die kunnen optreden bij individuele bedrijfsontwikkeling. Daarnaast moeten ze de ontwikkelingsruimte in het bestemmingsplan zodanig doseren dat er geen collectief negatief effect is op de Natura 2000-doelen.

Maatwerk

‘In de nieuwe situatie wordt geen uniforme ontwikkelruimte meer toegekend, maar bepaalt de gemeente dat bij iedere bouwaanvraag apart. Het wordt dus maatwerk’, zegt beleidsadviseur Roel Visser van LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer