'Water is schoner door natuurvriendelijke oevers'

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's geïnvesteerd in de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Het ecologisch herstel wordt inmiddels zichtbaar.

Volgens projectmanager watersystemen Maarten Poort van HHNK laat onderzoek in die extensiever beheerde oevers een duidelijk ecologisch herstel zien. 'Dat sterkt ons in het idee om deze aanpak verder uit te rollen over ons werkgebied. Puur op basis van vrijwilligheid.'
Agrarische ondernemers hebben de helft van de slootkanten in het werkgebied van HHNK in onderhoud. 'Zij zitten aan de knoppen. We controleren dat, maar de ondernemers bepalen zelf hoe ze het beheer uitvoeren en of ze daarvoor een loonwerker inschakelen', zegt Poort.
De projectmanager verwijst naar de bestaande gezamenlijke cultuur om alle weelderige begroeiing er voor de winter van kant tot kant uit te halen. Dat is verklaarbaar, vindt hij.
'We hebben wateraan- en afvoer hoog in het vaandel staan. Dat blijft zo. We kijken nu wel op detailniveau: waar liggen de kansen om hier en daar wat te laten staan. Ook omdat er nog volop ruimte in het systeem zit als je kijkt naar het minimaal benodigde doorstroomprofiel. Het beheer van de waterkwantiteit loopt geen gevaar.'
Op de website van Hollands Noorderkwartier (www.hhnk.nl/overbreedte) zijn alle sloten in het werkgebied terug te vinden. Ze zijn aangeduid met de kleuren rood (sloten zonder overbreedte), oranje (tertiaire sloten/eigen sloten) en groen (sloten met overbreedte).

Slootcodes

Ondernemers die verantwoordelijk zijn voor sloten van deze laatste twee categorieën kunnen de slootcodes doorgeven, waarvoor ze overwegen om die extensiever te onderhouden. 'We roepen agrarische ondernemers op om dat te doen. Ook om te overleggen wat mogelijk of wenselijk is. Daarnaast helpt het ons om de effecten te meten en om inzichtelijk te maken welke inspanning de agrarische sector levert.'
HHNK heeft ruim veertig gebiedsbeheerders die toezien op een verantwoord slootkantenbeheer. Zij zijn het aanspreekpunt voor agrarische ondernemers. 'We zijn ons bewust dat we er bovenop moeten zitten. Dat betekent dat we problemen snel moeten signaleren en alert reageren.'

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer