Sierteeltexport stijgt licht

De export van bloemen en planten is in oktober opnieuw iets gestegen ten opzichte van 2014, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).


De uitvoer ligt in de eerste tien maanden van dit jaar met 4,7 miljard euro 3 procent boven het niveau van vorig jaar.
Snijbloemen doen het dit jaar met een plus van 6 procent structureel beter dan planten, waarvan de exportwaarde 3 procent achterblijft. In oktober groeide de export van snijbloemen met bijna 3 procent naar 280 miljoen euro. In de eerste tien maanden van dit jaar ging voor 2,9 miljard euro aan bloemen de grens over.
De pot- en tuinplantenexport leverde in oktober weer in en staat op een achterstand van bijna 3 procent. Tot en met oktober ligt de uitvoerwaarde van deze productgroep op 1,8 miljard euro. Vorig jaar klom de export van planten nog sterker dan die van bloemen.

Speciale dagen

Speciale dagen, zoals Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november, blijven een impuls voor de bloemen- en plantenafzet, zegt directeur Robert Roodenburg van de VGB. Richting Zuid-Duitsland zorgt de aanloop naar deze bloemendagen in oktober voor extra handel, naar Zuid-Europa lijkt het effect hiervan te temperen.
Volgens Roodenburg is collectieve promotie nodig om de verkoop op special dagen te stimuleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer