‘Kom naar Kennisdag Ammoniak’

Melkveehouders zijn op maandag 30 november welkom op de Kennisdag ‘Ammoniak in de melkveehouderij’ die is georganiseerd door Proeftuin Natura 2000. Wiebren van Stralen van LTO Noord Mest & Mineralen roept melkveehouders op zich aan te melden voor deze kennisdag. ‘Doe je voordeel met alle kennis over ammoniak die is verkregen in het project Proeftuin Natura 2000’, zegt Van Stralen.

%E2%80%98Kom+naar+Kennisdag+Ammoniak%E2%80%99
© Studio Kastermans

Anne-Marie RopsEr is een sterke relatie tussen fosfaat en ammoniak. ‘Als je aan fosfaat gaat werken, pak dan ammoniak daar ook bij op’, is het advies van Van Stralen. Hij legt uit dat er twee manieren zijn om naar de problematiek rondom ammoniak te kijken. De ene benadering is het kijken naar technische aanpassingen. Bijvoorbeeld door de stal dichter te maken en te werken met luchtwassers. ‘Als je dit verder doortrekt, leidt dit tot potdichte stallen terwijl je bedrijfsvoering niet meer zichtbaar is, zoals in de varkens- en pluimveehouderij.’
De andere manier is kijken naar wat het effect is van de bedrijfsvoering op de omgeving. Daarbij kijk je naar voeding, bemesting en de grond; kortom, naar de kringloop op het bedrijf. ‘Welke type bedrijfsvoering streef je na? Zoek je een oplossing die door je hele bedrijf effect heeft of los je het op met technische aanpassingen?’, zegt de beleidsadviseur.
Ammoniak en fosfaat komen beide in de Kringloopwijzer naar voren. ‘Met deze tool kun je zelf kijken hoe het zit en waar je je kunt verbeteren. In de Proeftuin hebben wij ervaren dat als je goed op je benutting past, het hele bedrijf steeds minder verliezen kent. In de Proeftuin hebben wij bereikt dat boeren die een lager emissieprofiel hebben, hier ook daadwerkelijk iets aan hebben’, vertelt Van Stralen.
‘Als je 10 procent lager scoort op ammoniak, kun je toe met een kleinere vergunning of je kunt 10 procent meer koeien houden met je bestaande vergunning. Er zit nog meer in het vat, als het gaat om erkende maatregelen voor ondernemers die goed scoren op ammoniak.’
Deelnemers aan de kennisdag kunnen kiezen uit zes workshops. Van Stralen licht de workshop Economie en ammoniak toe: ‘Stel, je gaat een stal bouwen en moet een vergunning aanvragen. Welk systeem pas je dan toe? Kies je voor een dure vloer van 200 euro per vierkante meter, die veel reductie oplevert of kies je voor een goedkopere vloer van 80 euro per vierkante meter waarbij je daarnaast kiest voor eitwitarm voer?’, noemt hij als voorbeeld.
‘Per saldo zou het wel eens interessant kunnen zijn om voor de laatste optie te kiezen. Melkveehouders kiezen vaak alleen voor een vloer, maar denken niet meer na wat ze zelf kunnen doen.’

Aanmelden

De Kennisdag is op 30 november van 9 tot 14 uur in het PEC Zwolle-stadion. Aanmelden kan tot en met maandagochtend 23 november via www.proeftuinnatura2000.nl/kennisdag of telefonisch via (088) 8886677. Door een bijdrage van LTO Noord Fondsen is deelname voor LTO Noord-leden gratis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer