Houtsnippers vervangen gas

De start was goed. De eerste drie jaar werkten de broers veel voor een van de aannemers van de Betuwelijn. Ze zorgden ervoor dat alle bomen op een deel van het traject werden gerooid en opgeruimd. Inmiddels werken ze voor diverse aannemers, Geldersch Landschap, gemeenten en particulieren.
De houtverwerking ontwikkelde zich voorspoedig. De beide takken, melkveehouderij en houtverwerking, zijn formeel gescheiden, maar in de praktijk nog verweven. Aan de ene kant van de Hoogbroekstraat in Beneden-Leeuwen ligt melkveebedrijf Broekman, aan de andere kant is Broekman Energie en Houtverkleining gevestigd. Martien leidt het houtbedrijf, Wilfred het veehouderijbedrijf, maar ze werken veel samen.

Droogsysteem

Vijf jaar terug groeide het idee om houtsnippers te drogen. Dat zou de kwaliteit en de energiewaarde van het product sterk verbeteren. Daarop werkten de broers een tijd samen met technische adviseurs aan een droogsysteem. In mei van dit jaar draaide het voor het eerst. Het droogt houtsnippers met warme lucht opgewekt door een biomassaketel op houtsnippers.
Het systeem is ruwweg de helft goedkoper dan drogen met aardgas. In twee tot drie weken worden de snippers gedroogd van ruwweg 50 procent vocht naar 15 tot 20 procent. Verder drogen kost te veel energie. Bovendien is het verbrandingsproces in biomassaketels bij 15 tot 20 procent vocht optimaal. Bij de meeste andere droogsystemen duurt het droogproces veel langer.
Martien Broekman wil alleen schone snippers in zijn installatie, zonder blad en zonder rommel. ‘Wij zijn daar scherp op. Veel andere aannemers zijn daar minder precies in, waardoor er meer verontreiniging in zit.’ Voor of na het droogproces worden de snippers gezeefd om de grotere stukken hout eruit te verwijderen.
Het systeem werkt goed. ‘Nu moeten we nog wat meer klanten vinden voor de gedroogde snippers. Daarvoor hadden we het nog te druk.’
Klanten zitten vooral in een straal van 50 kilometer rond het bedrijf. Daar zoeken de broers nu eerst nieuwe klanten. Zo komt een regionale energieketen tot stand. ‘Een van de doelgroepen zijn agrarische bedrijven die nu nog veel gas verbruiken, zoals kalverhouders, pluimveehouders en zeugenhouders.’

Snelle terugverdientijd

De gedroogde houtsnippers leveren voor een derde van de prijs van gas dezelfde hoeveelheid energie. Een biomassaketel kent door de lage brandstofkosten een snelle terugverdientijd van vier tot acht jaar. Alleen hikken ondernemers nog wel aan tegen de hoge investering in een biomassaketel, inclusief leidingen en opslagvoorzieningen. De investering is rendabel als alternatief voor een gasgestookte ketel vanaf een verbruik van 15.000 kuub gas.
De gebroeders zien nog veel meer kansen voor hun innovatieve droogsysteem. Ze leverden al snippers aan een Fries glastuinbouwbedrijf dat op hout stookt, aan een boer die zijn koeien erop laat lopen in een vrijloopstal en aan een organisator van een concert, die het gebruikte als bodembedekking. ‘Je komt op de gekste dingen’, zegt Martien Broekman.
De ondernemers bedachten ook een toepassing voor hun eigen veebedrijf, namelijk het drogen van gras. Na drie dagen is het ‘schitterend hooi’. Wilfred Broekman voert zijn koeien nu 20 procent van het rantsoen met het gedroogde hooi. ‘De koeien eten het graag. Het valt op hoe gezond en sterk ze erdoor zijn. Vooral hun afweer is beter.’
De broers focussen zich er voorlopig vooral op om gedroogde houtsnippers in het hogere segment als brandstof in de markt te zetten. Het liefst in de eigen regio. Maar ook daar moet nog gewerkt worden aan bekendheid, vertelt Martien Broekman. ‘We moesten laatst bomen en struiken weghalen voor de bouw van een nieuwe sporthal. Ik zei tegen de man van de gemeente: ‘Dat had je eerder moeten zeggen, dan hadden wij van het hout en van ander hout uit de regio gedroogde snippers kunnen leveren om de sporthal te verwarmen. We moeten het nog flink promoten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer