Olie+en+azijn+uit+hout
© Willem Dijkema

Olie en azijn uit hout

Tijdens de Utrechtse Fruitteeltdag kwam de regen gisteren af en toe met bakken uit de hemel. Binnen demonstreerde Rob Vasbinder van Nettenergy in de loods van fruitteeltbedrijf Landrust in Werkhoven zijn 'fabriek' die hout omzet in olie.

De Utrechtse Fruitteeltdag had daarmee een primeur in huis. Vasbinder is sinds 2006 bezig met de ontwikkeling van de mobiele pyrolyse-installatie.

'Ik wil afvalstromen uit de biomassasector, dus geen materiaal dat concurreert met voedingsstoffen, verwerken tot een hoogwaardig product', liet Vasbinder de fruittelers weten. 'Snoeihout, oude fruitopstand is daarvoor geschikt.'

Producten

Via Pyrolyse, een chemisch kraakproces, zet de reactor in één bewerking onder andere hout om in halffabricaten zoals olie, hout azijn en houtskool. De mobiele 'fabriek' van Vasbinder kan nu zo'n 50 tot 100 kilo hout per uur verwerken.

'De capaciteit van de uiteindelijke machine kan veel meer per uur aan en wordt via loonwerkers ingezet op iedere locatie', stelt Vasbinder. Hij kreeg inmiddels ook verzoeken binnen voor verwerking van snoeiafval, olifantsgras, varkens- en koeienmest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer